ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Aνατροπή στη φορολογία των Ι.Χ.

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στη φορολογία των αυτοκινήτων το 2014, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά μια νέα φόρμα, που θα είναι δίκαιη και θα βασίζεται σε πραγματικές αξίες αντί απλώς στα κυβικά. 

Η κατακραυγή αλλά και η απόγνωση των 600.000 ιδιοκτητών που έχουν καταθέσει πινακίδες φαίνεται πως έπαιξαν τον ρόλο τους και πλέον πολύ σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία αλλά και στο κόστος χρήσης του αυτοκινήτου.

Τέλη με... τον μήνα
Από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας αλλά και ο τρόπος φορολόγησης, ο οποίος μέχρι σήμερα γίνεται με κριτήριο μόνο τον κυβισμό. 

Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των τελών ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιεί το όχημά του ο κάθε ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.εκ. και μέχρι σήμερα αδυνατούσε να το κυκλοφορήσει, πλέον με τη νέα χρονιά θα μπορεί και θα πληρώνει ανάλογα με τους μήνες που το έχει στον δρόμο. Δηλαδή, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι 1.200 ευρώ και το κυκλοφορεί δύο μήνες τον χρόνο, θα πληρώνει το ανάλογο ποσοστό, που εν προκειμένω ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Αλλάζει και ο φόρος πολυτελείας;
Από εκεί και πέρα, ενδέχεται να αλλάξει και το σύστημα του φόρου πολυτελείας. Όπως όλα δείχνουν, θα καταργηθούν τα... κυβικά και η φορολόγηση θα βασίζεται στην αξία των αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, αν ένα αυτοκίνητο 3.000 κ.εκ. κοστίζει 30.000 ευρώ θα φορολογείται με «Χ» ευρώ, ενώ ένα άλλο, με κινητήρα 1.800 κ.εκ. και τιμή 60.000 ευρώ, θα φορολογείται με «Χ επί 2» ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει και με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις τιμές τους επόμενους μήνες, κυρίως στα... απαξιωμένα και με μεγάλους κινητήρες αυτοκίνητα.

Δίκαιη φορολογία

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η πιο δίκαιη φορολογία και, φυσικά, η είσπραξη χρημάτων που δεν θα τα εισέπραττε. Με λίγα λόγια, περιμένει πως σημαντικό ποσοστό των 600.000 ιδιοκτητών θα σκεφτεί να κυκλοφορήσει έστω και για λίγους μήνες τον χρόνο το... παρκαρισμένο του αυτοκίνητο, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσει χρήματα που δεν θα τα έδινε αν είχε κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όσον αφορά τις τιμές των αυτοκινήτων (καινούργιων και μεταχειρισμένων), η λίστα θα βασίζεται σε τιμές Ευρώπης, τις οποίες ανακοινώνουν ευρωπαϊκοί φορείς και όχι εταιρείες με... πατέντες που δίνουν λανθασμένα στοιχεία.


Ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ενδέχεται να αλλάξει από το 2014

Αλλάζουν και τα τέλη;

Αν προχωρήσει το νέο σχέδιο, ενδέχεται να μεταβληθούν σημαντικά και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ακόμα δεν έχει διαρρεύσει τίποτα συγκεκριμένο, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι τα... μηδενικά τέλη δεν θα κρατήσουν πολύ.

Τέλος, να σημειώσουμε πως οι φήμες θέλουν το θέμα να το έχει αναλάβει προσωπικά ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών σκοπεύει να διορθώσει τα κακώς κείμενα στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπου έχουν οδηγηθεί στην ανεργία σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι.
http://www.zougla.gr
Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης