ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Κάντε το παιδί σας να... τρώει με όρεξη!

Συνήθως οι γονείς δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με το πόσο και τι τρώει το παιδί τους.Τα παράπονα που λέγονται συνήθως είναι ότι τρώει ελάχιστα, ή το αντίθετο, ότι τρώει διαρκώς πράγματα άχρηστα, χωρίς θρεπτική αξία και γενικά δεν τρώει ότι πρέπει και είναι σωστό να φάει...

Το παιδάκι, μπορεί να αρνείται να πιει το γάλα του, πιθανόν να αντιπαθεί τα φρούτα, να τρώει μόνο τηγανητές πατάτες, και...να τρελαίνεται για καραμέλες για γλυκά! Το φαγητό ενός ιδιότροπου παιδιού, μπορεί να μετατρέψει το οικογενειακό γεύμα σε ...μαρτύριο!

Μην ξεχνάτε, ότι ποτέ δεν πρέπει να ζορίζεται το παιδί σας να τρώει.

Είναι απλό: το μικρό, εφοδιασμένο με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, θα φάει όταν πεινάσει. Μην το μπουκώνεται, μην προσπαθείτε να το ξεγελάσετε χώνοντας μια μπουκιά βίαια στο στόμα του, και μην επιμένετε με απειλές και φωνές. Θα πετύχετε το ακριβώς αντίθετο, από αυτό που προσδοκάτε.

Υπάρχουν, μερικοί απλοί και "μαγικοί" τρόπο για να δελεάσετε τον μικρό σας "τύραννο" να φάει το φαγητό του. Καταρχήν, αφήστε το να σας δώσει αυτό το σήμα ότι πεινάει. Ζητήστε το να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού, έτσι ώστε να αισθανθεί χρήσιμο και ότι συμμετέχει και αυτό στην διαδικασία της διατροφής και ανάπτυξης.

Δώστε του να κάνει απλά πράγματα που μπορεί, πχ να βγάλει το τραπεζομάντηλο από το συρτάρι, και να βάλει τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι...Δεν φαντάζεστε τι χαρά του δίνετε!

Επιμεληθείτε το σερβίτσιο του, διαλέγοντας χαριτωμένα πιατάκια και κουταλάκι, με τους αγαπημένους του ήρωες και συνηθίστε να τρώτε όλη η οικογένεια μαζί.

Στην περίπτωση που το μικρό αποκλείει συνεχώς να τρώει φαγητά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του, προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις και να το εφοδιάσετε με τα απαραίτητα συστατικά σε άλλη μορφή. Πχ άν αρνείται πεισματικά να πιει το γάλα του, θα πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται από το γιαούρτι.
Άν αντιπαθεί τα λαχανικά, δώστε του τις απαραίτητες βιταμίνες σε μορφή χυμού ή φρούτου...

Μην ξεχνάτε ότι ΠΟΤΕ δεν πρέπει να το πιέζετε να φάει.

Κανένα φαγητό δεν είναι αναντικατάστατο. Αφήστε την φαντασία και την δημιουργικότητά σας ελεύθερη, και κάντε το φαγητό του ελκυστικό.Σερβίρετέ του μικρές μερίδες με μεγάλη ποικιλία φαγητών. Αφήστε το να διαλέξει αυτό τι θα φάει.

Μην το αφήνετε να πιει πολύ νερό στην αρχή του γεύματος, γιατί έτσι θα γεμίσει το στομάχι του και δεν θα θέλει να φάει. Η όρεξη των παιδιών είναι μια εξαιρετικά παράξενη υπόθεση. Τα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο τους για να φάνε και να μάθουν να τρώνε σωστά. Άν θέλετε να πετύχετε τον σκοπό σας, εφοδιαστείτε με υπομονή και επιμονή και που θα πάει, το μικρό σας θα μάθει επιτέλους να τρώει σωστά!