ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Χωρίς περιπολικά η Θεσσαλονίκη. 37 από τα 59 είναι ...χαλασμένα !


Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τη μείωση των εποχούμενων περιπολιών στο Νομό Θεσσαλονίκης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη μείωση των εποχούμενων περιπολιών στο ..
Νομό Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου.
Συγκεκριμένα, μόλις μία εποχούμενη περιπολία την ημέρα ανά τομέα θα εκτελούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Νομό Θεσσαλονίκης εφεξής, σύμφωνα με το από 13/06/2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης που έχει διαβιβαστεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής.
Η απόφαση αυτή οφείλεται στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, παρά τις προσπάθειες για ορθολογική διαχείριση, αλλά και σε λειτουργικά οχήματα, με 37 από τα 59 διαθέσιμα οχήματα να είναι ακινητοποιημένα. Η έλλειψη αυτή τείνει να πάρει μόνιμες διαστάσεις, αφού παρουσιάζεται τουλάχιστον την τελευταία διετία, όπως τονίζεται στο ως άνω έγγραφο.
Όπως αναφέρει η κ. Μάρκου, οι αστυνομικοί καλούνται να καλύψουν τεράστιες περιοχές, σε πολλές περιπτώσεις ορεινές και δυσπρόσιτες, κάνοντας μέχρι και 300 χλμ. ανά βάρδια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Αστυνομικών Τμημάτων που βρίσκονται στο δήμο Λαγκαδά, η περιοχή ευθύνης των οποίων περιλαμβάνει 40 περίπου χωριά, τη στιγμή που οι οργανικές θέσεις είναι μόνο κατά το ήμισυ καλυμμένες.
Είναι προφανές ότι ένα περιπολικό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρέχει αποτελεσματική αστυνόμευση σε μία τόσο μεγάλη περιοχή ευθύνης, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε εξουθένωση το αστυνομικό προσωπικό αλλά και να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών. Σημειώνεται ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω της τουριστικής κίνησης. Επίσης, πολλά σπίτια παραμένουν κενά λόγω διακοπών των ιδιοκτητών και είναι πιο ευάλωτα σε εγκληματικές ενέργειες.
Ζητεί, λοιπόν, να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για να διασφαλίσει την επαρκή και αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλη την περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, ιδίως της υπαίθρου, με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες ελλείψεις σε προσωπικό και, τέλος, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση επισκευή ή ανανέωση των διαθέσιμων οχημάτων περιπολίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.