ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Σφακιανή πίτα

sfakianes pites ska1
Μια λεπτή πίτα διάσημη σε όλη την Κρήτη, για τη νοστιμιά και την απλότητά της. Γεμίζεται με μυζήθρα ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι σε μέτρια φωτιά.
sfakianes pites ska2
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 100ml λάδι + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 100ml ρακή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • όσο χλιαρό νερό χρειαστεί
  • 1 κιλό μυζήθρα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια λεκάνη αναμιγνύετε το αλεύρι, το λάδι, τη ρακή, το αλάτι και το νερό και τα ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζετε καλά και την αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 2

Κάνετε μπαλάκια με τη μυζήθρα στο μέγεθος ενός αυγού. Κόβετε τη ζύμη σε αντίστοιχου μεγέθους μπαλάκια, τα πιέζετε ελαφρώς με την παλάμη σας να γίνουν χοντρά κομμάτια ζύμης και κλείνετε το κάθε μπαλάκι μυζήθρας μέσα σε κάθε ζύμη.

Βήμα 3

Με αυτόν τον τρόπο θα φτιάξετε μερικά «πουγκιά», τα οποία θα βάλετε σε μια πάνινη πετσέτα.

Βήμα 4

Πατάτε με το χέρι λίγο το κάθε πουγκί που έχει δημιουργηθεί για να ανοίξει και το αφήνετε για 10 λεπτά. Το πιέζετε ξανά, σιγά-σιγά, έτσι ώστε να ανοίξετε μια λεπτή πίτα.

Βήμα 5

«Ψήνετε» τις πιτούλες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά σε αντικολλητικό τηγάνι με μία κουταλιά λάδι την καθεμία και τις σερβίρετε ζεστές, περιχυμένες με μέλι και συνοδεία παγωμένης ρακής.