Μια πρωτότυπη μακαρονάδα φούρνου, που μπορεί να ετοιμαστεί ακόμη και με τα χτεσινά λαδερά.
Υλικά
500 γρ. πένες ή βίδες
500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
4 αυγά
150 γρ. κατίκι Δομοκού
150 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
500 γρ. πένες ή βίδες
500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
4 αυγά
150 γρ. κατίκι Δομοκού
150 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα λαχανικά
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
250 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
4 καρδιές αγκινάρας σε πολύ λεπτές φέτες
1 κουτί (420γρ.) ντοματάκια, χοντροκομμένα
1 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
250 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
4 καρδιές αγκινάρας σε πολύ λεπτές φέτες
1 κουτί (420γρ.) ντοματάκια, χοντροκομμένα
1 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Λαχανικά: Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 3-4 κουτ. σούπας νερό, σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι, τον αρακά, τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 400 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μείνει το φαγητό με λιγοστά υγρά. Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που ορίζεται στη συσκευασία.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε απαλά, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά, ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Λαχανικά: Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 3-4 κουτ. σούπας νερό, σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι, τον αρακά, τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 400 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μείνει το φαγητό με λιγοστά υγρά. Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που ορίζεται στη συσκευασία.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε απαλά, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά, ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Στο ποτήρι μας: Ένα χαρμάνι με Ασύρτικο ή Μοσχοφίλερο.
Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου