ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

9 Μάη : Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Κατερίνης
Τιμάμε την Τετάρτη 9 Μάη τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Τη μεγάλη νίκη κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Άξονα» Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους, που τέλειωσε πριν από 74  χρόνια.
Καθοριστικός για τη νίκη ήταν ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ τη δική τους σημαντική συμβολή στον 6χρονο πόλεμο (1939-1945) είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών. Και σε αυτά ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.
Στην Ελλάδα, τιμάμε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις, που καθοδηγητική τους δύναμη, οργανωτής και κύριος αιμοδότης στην πάλη τους υπήρξε το ΚΚΕ. Τότε που παλάτι και αστοί πολιτικοί απολάμβαναν την ασφάλεια του Καΐρου και του Λονδίνου, βυσσοδομώντας κατά του λαού που αγωνιζόταν ενάντια στον τριπλό κατακτητή.
Η καπιταλιστική κρίση και η υποτονική φάση ανάκαμψης που θ’ ακολουθήσει, η ανάδειξη καινούριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη διεθνή σκακιέρα του ανταγωνισμού, οι αυξημένες ανάγκες τους για κερδοφορία μέσα από τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, μέσα από την αλλαγή συνόρων, μέσα από την πτώχευση των λαών, θρέφουν το φασισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και γεννούν νέους πολέμους.
Μέσα σε αυτό το ματωμένο πλαίσιο εντάσσονται οι επιδιώξεις και οι ανταγωνισμοί της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης(χώρες δορυφόροι). Όταν αυτοί οξυνθούν στο έπακρο, αυτές θα καλέσουν τους δυο λαούς να θυσιαστούν για το χατίρι τους.
Ο διεθνής καπιταλισμός δεν μπόρεσε ποτέ να ανεχτεί την ανωτερότητα του Σοσιαλισμού και το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην Αντιφασιστική Νίκη και ό,τι αυτό σήμαινε έκτοτε για την εργατική τάξη όλου του κόσμου.
Οι δυνάμεις του Ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά. Ξεκίνησε και μαίνεται -ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες- η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατά πώς συμφέρει τους καπιταλιστές. Έχει πάρει διαστάσεις συντονισμένης και ξέφρενης αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Ποταμός «ευρωπαϊκών» κονδυλίων διατίθεται γι’ αυτό. Επιχειρούν να «αποχρωματίσουν» την 9η Μάη και από μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης τη βάφτισαν «Ημέρα της Ευρώπης», της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Κατερίνης