ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

O Σάββας, ο Μπιρσίμ, τα κάγκελα, ο Φώτης Δρούγκας και το Ελατοχώρι


 



Πριν από 30 χρόνια οι παλιότεροι θυμούνται τον περίφημο σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ. Το ΠΑΣΟΚ έχασε με διαφορά τις εκλογές του 1989, όμως στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ο δαιμόνιος σκηνοθέτης χρησιμοποιούσε κάθε πιθανό και απίθανο τρικ για να δείξει ότι είχαν περισσότερο κόσμο από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις της ΝΔ. Χθες στην Κατερίνη διαπιστώσαμε πως ο Μπιρσίμ έχει δημιουργήσει σχολή με άξιους μαθητές, τα «θαύματα» των οποίων είδαμε με τα μάτια μας στη συγκέντρωση του Σάββα Χιονίδη.
 
Κάγκελα παντού
Για όσους ψαρώνουν από τις παραπλανητικές φωτογραφίες, ας επισκεφθούν την Πλατεία Ευκαρπίδη και ας δουν μόνοι τους τον χώρο, λαμβάνοντας υπόψη πως όταν μιλούσε ο Σάββας:
- Η οδός 25ης Μαρτίου ήταν ανοικτή και περνούσαν αυτοκίνητα
- Η οδός Διονυσίου Αεροπαγίτου (μπροστά από το εκλογικό κέντρο του Σάββα) ήταν ανοικτή
- Η εξέδρα του είχε πλάτη τα δέντρα και τα εκδοτήρια εισιτηρίων
- Όλοι οι χώροι πρασίνου ήταν προστατευμένοι με κάγκελα, για να μην περνάει ο κόσμος (βέβαια με φωτογραφίες από χαμηλά, αυτό καλύπτεται). Προς τιμή των πολιτών, κανείς τους δεν πάτησε το πράσινο
- Ο χώρος πίσω από το πράσινο ήταν επίσης άδειος
- Επισυνάπτω 3 φωτογραφίες από σήμερα το πρωί, για να δείτε τον μικρό περιφραγμενο χώρο με τα κάγκελα και το μεγάλο δέντρο στη μέση. Εκεί ήταν το σημείο της ομιλίας. 
 
Απορούσαμε όλοι γιατί ο Σάββας επέλεξε να μιλήσει σε έναν χώρο 350 – 450 τετραγωνικών μέτρων. Ήξερε αυτός, είχε τον «Μπιρσίμ» έτοιμο.
 
Απλή αριθμητική
Για τον λόγο του Σάββα δεν έχω κάτι να πω. Οι δημότες θα ψηφίσουν σε 18 μέρες και θα αποφανθούν. Ας μετρήσουμε όμως για λίγο:
·        Παρουσίασε 280 υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους
·        Αυτοί ήρθαν με τις οικογένειες και τους φίλους τους
·        Επίσης το παρών έδωσαν πολλοί, πάρα πολλοί συμβασιούχοι του Δήμου, από τους οποίους ζητήθηκε ξεκάθαρα να είναι εκεί, μαζί με δικούς τους ανθρώπους.
·        Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους ήταν περίπου 700+, οι συμβασιούχοι άλλοι 200+, στο σύνολό τους οι πολίτες που ήταν χθες σε ένα μικρό τμήμα της Πλατείας Ευκαρπίδη για την ομιλία πρέπει να έφτασαν τα 1.100 – 1.200 άτομα, αν η πυκνότητα ήταν πάρα πολύ μεγάλη.
 
Βροντερό παρών από τα χωριά – σύσσωμο το Ελατοχώρι
Όταν παρουσιάστηκαν τα ονόματα των υποψηφίων, τα περισσότερα χειροκροτήματα είχε ο Σάββας Καρυπίδης, από τους Κατερινιώτες. Οι μόνοι που τον συναγωνίστηκαν ήταν ο Φώτης Δρούγκας και ο Δημήτρης Βαϊνάς. Τυχαίο; Δεν το νομίζω. Το Ελατοχώρι ήταν... σύσσωμο εκεί. Κάποιοι λένε ότι χρησιμοποιήθηκε και λεωφορείο για να έρθει κόσμος, δεν ξέρω αν ισχύει. Ναι, συμφωνώ και εγώ πως στο χωριό αυτό ο Σάββας θα βγει πρώτος.
 
Πολλοί ήταν και αυτοί από τα χωριά του Κορινού που χειροκρότησαν τον Χρυσόστομο Κυραηλίδη, καθώς και τον Δημήτρη Ελευθεριάδη από τον Τρίλοφο, επίσης όχι τυχαίο. Η αλήθεια είναι πως τα χωριά του Δήμου μας έδωσαν το παρών.
 
Συμπεράσματα
1.      Έλλειψε ο πολύς κόσμος (μη υποψήφιος, μη συμβασιούχος) από την Κατερίνη. Ο Κώστας Κουκοδήμος με περίπου 700 – 800 άτομα, είχε επίσης πολύ λίγους Κατερινιώτες. Ο Γιώργος Νταντάμης, με περίπου τον μισό αριθμό ατόμων (500 – 600 άτομα, σε 300 τετραγωνικά μέτρα), είχε περισσότερους Κατερινιώτες από τον Σάββα.
 
2.      «Το Ελατοχώρι είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» (και ψηφίζει Δρούγκα – Βαϊνά δαγκωτό)!
 
3.      Στις φωτογραφίες και το βίντεο είδα κουρασμένα πρόσωπα. Χωρίς όρεξη, χωρίς ζωντάνια και παλμό. Λογικό ως ένα σημείο, αν κινδυνεύει η δουλειά σου από την παρουσία σου κάπου... πηγαίνεις αλλά δεν είσαι και τρισευτυχισμένος. Γιατί όμως έδειχναν έτσι και πολλοί υποψήφιοι; (Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πως ο Σάββας κούρασε και κουράστηκε).
,
4.      Ο Σάββας φυσικά και είναι υπολογίσιμος παίκτης και θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον Δήμο και πάλι, για 5η φορά. Αν αυτός είναι ευχαριστημένος με 1.100 – 1.200 άτομα, στημένα σε 350 – 450 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων 700+ υποψήφιοι και συγγενείς τους + συμβασιούχοι κλπ, τότε σε εμάς τους υπόλοιπους δεν πέφτει λόγος.
 
 
«Εντάξει, Ηλία. Τους έκρινες και ανέλυσες όλους. Ο δικός σου, ο Θανάσης Λιακόπουλος, θα τα πάει καλύτερα;»
Ο Θανάσης Λιακόπουλος θα πραγματοποιήσει την κεντρική πολιτική του ομιλία την Πέμπτη 23 Μαΐου, 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ούτε στην Εκάβη θα πάει στις 400 καρέκλες, ούτε στο στενάκι της Γεωργάκη Ολυμπίου, ούτε θα στήσει κάγκελα για να στριμώξει κόσμο σε ένα μικρό τμήμα μιας πλατείας. Θα το κάνει στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε ανοικτό χώρο που δεν θα μπορεί να κρυφτεί, σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου.
 
Αφού τον δούμε και αυτόν, τότε θα ξέρουμε ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών...
 
 
ΥΓ. Συγχαρητήρια στον Σάββα που «κατέθεσε πλήρη συνδυασμό». Αν έχει τόσον κόσμο μαζί του, γιατί έβαλε (μεταξύ άλλων) στις λίστες το παιδί της γραμματέας του και παιδιά άλλων συνεργατών του; Και γιατί 3 μέρες πριν την κατάθεση συνδυασμών έπεισε μία ανακοινωμένη υποψήφια τοπική σύμβουλο του Λιακόπουλου να αποσυρθεί από τον Θανάση και να κατέβει μαζί του; Μήπως τελικά δεν είναι όσο ισχυρός προσπαθεί να παρουσιάζει ότι είναι;