ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Τραγικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω των περιορισμών του ΕΚΠΥ, οι οικογένειες και τα παιδιά που χρειάζονται μακροχρόνιο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η οικογένεια του κ. Ηλία Νικολαΐδη του οποίου η μικρή κόρη Ρ–Ρ.N. (τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας), το 2017 έπεσε θύμα σοβαρού ατυχήματος και ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, πρόσφατα ενημερώθηκε ότι πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία της, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει άλλες μέρες νοσηλείας, τη στιγμή που το παιδί έχει σαφή βήματα βελτίωσης.
Η οικογένεια ενημερώθηκε ότι, με βάση τον κανονισμό, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει για ένα παιδί το κόστος νοσηλείας του σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, μόνο για ένα χρόνο. Ενώ είναι γνωστό ότι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει και πάνω από ένα χρόνο, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού και των θετικών αποτελεσμάτων για το παιδί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της μικρής Ρ-Ρ.Ν.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οδηγεί τις οικογένειες σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να καλύψουν το κόστος νοσηλείας των παιδιών τους, με  ορατό τον κίνδυνο τα παιδιά τους να κινδυνεύουν να μείνουν για μια ζωή βαριά ανάπηρα, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν και το Κράτος αρνείται να τους καλύψει.
Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε δημόσια κέντρα αποκατάστασης και οι απαράδεκτοι περιορισμοί σε θεραπείες και νοσηλεία που επιβάλει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο γνωστός ΕΚΠΥ. 
Ιδιαίτερα τραγική είναι η ανυπαρξία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης για παιδιά, με αποτέλεσμα τα παιδιά θύματα σοβαρών ατυχημάτων ή σοβαρών νευρολογικών παθήσεων που χρειάζονται αποκατάσταση, να οδηγούνται αναγκαστικά σε ιδιωτικά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια φτωχή λαϊκή οικογένεια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει το Κράτος, αφού δεν υπάρχουν εξειδικευμένα δημόσια κέντρα για παιδιά, να αναλάβει 100% το κόστος νοσηλείας των παιδιών  και το κόστος μετακίνησης και διαμονής του συνοδού.
Αυτό που θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η ίδρυση και λειτουργία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης και εξειδικευμένων για παιδιά, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και δωρεάν για όσους έχουν ανάγκη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα και κατεπείγοντα μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων και βεβαίως και της μικρής Ρ-Ρ.Ν.

Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης

Σάκης Βαρδαλής

Θανάσης Παφίλης