ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ. Τα ανοίγματα και οι όροι

Ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωσή του ενέταξε προτάσεις του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ

Τα ανοίγματα και οι όροι
Επειτα από πολύωρες συσκέψεις και συζητήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στενών του συνεργατών, ο Αλέξης Τσίπρας χάραξε βήμα βήμα την τακτική που θα ακολουθήσει έχοντας στα χέρια του τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Οι πρώτες συσκέψεις έγιναν με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκλήθηκε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, επιβεβαιώνοντας ότι, εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πρέπει να απευθυνθούν τόσο προς τους Οικολόγους Πράσινους και την Κοινωνική Συμφωνία όσο και σε δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Οπως αποφασίσθηκε οι συναντήσεις και με κοινωνικούς φορείς θα πρέπει να σηματοδοτήσουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς δεν αφορά μόνο τα κόμματα αλλά και θεσμικούς φορείς οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Η λογική που αναπτύχθηκε είναι ότι η συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς δεν εξαντλείται στο άθροισμα αριθμών, στο άθροισμα δηλαδή εδρών, αλλά απαιτεί τη στήριξη ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.
Στο ενδεχόμενο που ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πουν «ναι», έστω και να δηλώσουν ότι θα δώσουν ψήφο ανοχής ή στήριξης, αποφασίσθηκε να τεθούν διλήμματα όπως ο όρος τα δύο κόμματα να στείλουν επιστολές προς τους δανειστές που να αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις ότι θα εφαρμόσουν πιστά το Μνημόνιο.
Η τακτική αυτή επιλέχθηκε για να αποδομηθεί κάθε προσπάθεια, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που στόχο θα είχε να αφοπλίσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό άλλωστε και στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε τη φράση ότι «δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτό που έδιωξε από την πόρτα ο λαός με την ετυμηγορία του». Διαφορετική στάση επιλέχθηκε σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Αλλωστε πρόκειται για τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα προς τα οποία «πρωτίστως» και κατά προτεραιότητα θα απευθυνόταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο κ. Τσίπρας στην αναλυτική δήλωση που έκανε χθες ενέταξε προτάσεις του ΚΚΕ που αφορούν στην προστασία των ανέργων ή στη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών. Μέσα στους ελάχιστους άξονες για να ανοίξει η συζήτηση ο κ. Τσίπρας ενέταξε και την ακύρωση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επεσήμανε ότι θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί.
Προβληματισμός
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε προβληματισμός για το πώς θα αντιδράσουν στις επιθέσεις που θα δεχθούν, καθώς πλέον όλα τα φώτα είναι στραμμένα σε αυτούς. Για τον λόγο αυτό και ο κ. Τσίπρας απηύθυνε «προειδοποίηση» προς όλες τις κατευθύνσεις «να μη διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών».