ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αθώος ή ένοχος; Ο Σωκράτης ξαναδικάζεται

Η δίκη του Σωκράτη ξαναγίνεται 2.500 χρόνια μετά, στις 25 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την δίκη αναλαμβάνουν διακεκριμένοι δικαστές και νομικοί της Ελλάδας και του εξωτερικού, που θα...
διερευνήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης και θα τα εξακοντίζουν στο σήμερα. Για την τύχη του Σωκράτη θα αποφασίσει όμως το κοινό, που θα παρακολουθήσει τη δίκη και θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα επιχειρήματα κάθε πλευράς. Η παρακολούθηση της δίκης εξάλλου θα γίνεται και μέσω Διαδικτύου με live streaming (το link δεν είναι ενεργό ακόμη).

Βασικό ερώτημα του εγχειρήματος είναι, αν αιώνες μετά από το θάνατο του μεγάλου φιλόσοφου (το 399 π. Χ.) μπορεί να επανεξετασθεί η υπόθεση της αθώωσης ή ενοχοποίησής του, υπό το πρίσμα του χρόνου που μεσολάβησε και σύμφωνα με τη επικρατούσα σήμερα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Αγορεύσεις και επιχειρήματα θα ακουστούν έτσι και από τις δύο πλευρές (κατήγοροι και υπερασπιστές) μέσα από τα οποία θα γίνει και η επαναπροσέγγιση στην συμβολή του Σωκράτη στο πεδίο της φιλοσοφίας αφενός και αφετέρου στη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι η κατηγορία με την οποία οδηγήθηκε σε δίκη ο Σωκράτης ήταν η ασέβεια προς τους θεούς της πόλης, η εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα και η διαφθορά, ως εκ τούτου, των νέων. Από τους 500 αθηναίους πολίτες που ψήφισαν ένοχο τον έκριναν οι 280.

Στη σύγχρονη δίκη δικαστές θα είναι οι: Λόρδος Richard Aikens, δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία). Sophie - Caroline De Margerie, δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία). Pierre Delvolvι, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας. Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας. Δρ Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας. Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομ. καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής. Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας. Franηois Terrι, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία).

Υπέρ του Σωκράτους θα είναι οι δικηγόροι: Michael Beloff (Αγγλία) και Patrick Simon (Γαλλία). Και υπέρ Αθηναίων οι δικηγόροι: Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αν. καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών και δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στην... προηγούμενη δίκη, που έγινε τον Μάιο του 2011 στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, ο Σωκράτης αθωώθηκε!

Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση στην κεντρική σκηνή της Στέγης ώρα 18:30, με εισιτήρια προς 10 ευρώ (μειωμένο 5 ευρώ).
erroso.blogspot.com