ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜIΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ 26-9-2012



 Συναδέλφισσες- /φοι
  Εργάτες, Αγρότες, μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, νέοι και νέες.
Η γραμματεία του ΠΑΜΕ Πιερίας χαιρετίζει τη σημερινή μεγάλη απεργιακή μας κινητοποίηση.
Στέλνουμε βροντερό μήνυμα σε όλους αυτούς που απεργάζονται τις αλυσίδες μας για τις επόμενες δεκαετίες.
ΔΕΝ λυγίσαμε, δεν κουραστήκαμε, ξεκινάμε νέους αγώνες ακόμα πιο μαζικούς, ακόμα πιο δυναμικούς από το προηγούμενο διάστημα. 

Τώρα έχουμε πείρα, τέρμα τα ψέματα, τέρμα οι αυταπάτες. Τώρα ξέρουμε ότι στόχος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας δεν είναι ούτε τα ελλείμματα, ούτε το δημόσιο χρέος. Στόχος τους είναι να μειώσουν την αξία της εργατικής δύναμης, να πτωχεύσει ο λαός για να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών , των τραπεζιτών. Στόχος τους είναι να ικανοποιήσουν τους ξένους δανειστές βυθίζοντας στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση την εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.
Τώρα ξέρουμε ότι τα μέτρα ποτέ δεν θα είναι τα τελευταία αν δεν τους σταματήσουμε.
Και θα τους σταματήσουμε….
Τώρα ξέρουμε ότι αυτοί κρατούν τα κλειδιά από τις αλυσίδες μας, αλλά εμείς κρατάμε τα κλειδιά της οικονομίας.
Εμείς παράγουμε τον πλούτο, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.
Τώρα ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα μας απελευθερώσουν αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες που μας δένουν.
Και θα τις σπάσουμε….

Τώρα όλο και περισσότερο γίνεται φανερή η μεγάλη αλήθεια που τα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προβάλλει εδώ και χρόνια:
Σημασία δεν έχει να αλλάζει η κυβέρνηση ή οι υπουργοί στα υπουργεία.
Σημασία έχει ποια τάξη έχει την εξουσία και ποιο είναι το οικονομικό σύστημα παραγωγής.
Το δίλημμα για τους εργαζόμενους είναι να διαλέξουν ή το καπιταλιστικό σύστημα που σημαίνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, καταπίεση, άγχος και αγωνία για το αύριο, ή την κοινωνία που τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στο λαό, η οικονομία θα λειτουργεί
με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο και με στόχο την κάλυψη των αναγκών και όχι για το καπιταλιστικό κέρδος. Την κοινωνία στην οποία όλοι θα έχουμε δουλειά, σπίτι, ιατρική περίθαλψη, παιδεία, πρόσβαση στα αγαθά του πολιτισμού, ελεύθερο χρόνο για να μπορούμε να χαρούμε τη ζωή.
Η κοινωνία αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στα πλαίσια της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε.. Δεν μπορεί να την προσφέρει ο καπιταλισμός που έφαγε τα ψωμιά του και τώρα τρώει κι εμάς.

Συναδέλφισες - /φοι
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την πολιτική που ασκείται τα τελευταία 2,5 χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε τα μέτρα που πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν σε βάρος μας. Ολοι ζούμε τις συνέπειές τους, που όσο περνάει ο καιρός θα φαίνονται ακόμα βαρύτερες.
Μείωσαν μισθούς και συντάξεις πάνω από 40%. Αύξησαν τη φορολογία με νέους φόρους, έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Αύξησαν τις τιμές σε ΔΕΗ- καύσιμα, διόδια, εισιτήρια . Κατάργησαν παροχές σε υγεία – πρόνοια. Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Με δυό λόγια κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει κόλαση η ζωή του λαού, ενώ δίνουν όλο και περισσότερες παροχές και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.
Πάνω από 140 δις έδωσαν μέχρι τώρα στις τράπεζες. Μείωσαν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Μείωσαν την αποζημίωση απόλυσης, σχεδιάζουν μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία του κεφαλαίου. Κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και επέβαλαν τις ατομικές και εργοστασιακές, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις τομέων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους όπως η Υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια.

Ποια άλλη απόδειξη μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να πειστεί ότι η δικτατορία του κεφαλαίου ασκεί την πολιτική εξασφάλισης των συμφερόντων της.
Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται κάποιος για να πειστεί ότι, όσο κυβερνούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι προσκολλημένοι στον Ευρωμονόδρομο, η ζωή του λαού θα χειροτερεύει.
Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για να πειστεί κάποιος ότι μόνο με λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση μπορούμε να τους αποκρούσουμε.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πέρα από το στρατηγικό του στόχο για ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος έχει προβάλει και μια σειρά στόχους άμεσης διεκδίκησης. Στη βάση αυτών των στόχων καλούμε σε συμπαράταξη και κοινή δράση όλους τους εργαζόμενους.
Σήμερα είναι άμεση ανάγκη να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.
Να εξασφαλίσουμε για κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια τη στέγαση, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό , το τηλέφωνο, τα βασικά ήδη ένδυσης και διατροφής.
Διεκδικούμε κάλυψη των απωλειών του εισοδήματός μας και κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της τελευταίας τριετίας.
Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων., μέτρα στήριξης των ανέργων όπως: Μείωση των τιμολογίων σε Ηλεκτρικό Ρεύμα, Νερό, Τηλέφωνο, κατάργηση χαρατσιών και φορολογίας, πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, έκτακτη οικονομική ενίσχυση, επιδότηση ενοικίου και πετρελαίου θέρμανσης. Επίδομα ανεργίας για όλο τα διάστημα που διαρκεί η ανεργία.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για Βαρέα- Ανθυγιεινά), προκειμένου να ανοίξουν θέσεις εργασίας για του νέους, στους οποίους η ανεργία φτάνει το 50%.
Απαιτούμε τη φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με 45% (όπως ήταν παλαιότερα), τη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Απαιτούμε την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, την έξοδο της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαγραφή του χρέους. Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε δεκάρα.
Αναρωτιούνται ορισμένοι και μας ρωτάνε καλόπιστα: καλά τα λέτε μα πώς μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα σήμερα;
Απαντάμε: Ένας οργανωμένος και αποφασισμένος λαός είναι ανίκητος. Αν ο λαός σηκώσει το μπόι του, τότε θα δεί πόσο νάνοι είναι όλοι αυτοί που σήμερα φαντάζουν μεγάλοι και τρανοί και μαςκουνούν το δάκτυλο σαν να μας σημαδεύουν με περίστροφο. Το ΠΑΜΕ γιαυτό αγωνίζεται. Για να οργανωθεί ο λαός, να καταλάβει την δύναμή του, και να αντεπιτεθεί. Σ΄αυτή τη λαική αντεπίθεση το ΠΑΜΕ είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Καταγγέλλουμε και διαχωρίζουμε τις θέσεις μας και τις ευθύνες μας απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που χρόνια μας πιπίλιζαν τα μυαλά με το παραμύθι ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να αυξηθούν τα κέρδη, για ανταγωνιστική οικονομία, γιατί η πίτα που δήθεν θα αυξάνονταν θα έφερνε αυξήσεις, θέσεις εργασίας, κοινωνικά δικαιώματα. Που δηλητηρίασαν τις συνειδήσεις με την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», που καλλιέργησαν και καλλιεργούν τη λογική του μικρότερου κακού. Που μας λένε ότι με τους αγώνες δε γίνεται τίποτα, που καλλιεργούν τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό που ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον αγώνα μας και τις κατακτήσεις μας. Που ακόμα και σήμερα μιλάνε για κοινωνικά δίκαιες θυσίες, για πιο ισορροπημένα μέτρα και που υπογράφουν ακόμα και τώρα, στο όνομα του ρεαλισμού, τη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων μας. Που καλλιέργησαν και καλλιεργούν τις αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει «Ευρώπη της αλληλεγγύης, με έλεγχο των αγορών», αρκεί να αλλάξει ο διαχειριστής.

Δεν μας χωρίζει τίποτα με τους εργαζόμενους που ακόμα ακολουθούν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στις συγκεντρώσεις τους. Μας χωρίζει όμως άβυσσος με τον συμβιβασμό, το ξεπούλημα των αγώνων, τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, την αντίληψη του κοινωνικού εταιρισμού, την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια .
Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό. Γι΄αυτό οι ταξικές δυνάμεις και στην Κατερίνη δεν στηρίζουμε τις αποπροσανατολιστικές συγκεντρώσεις της νόθας πλειοψηφίας του Εργατικού κέντρου Κατερίνης.

Αγωνιζόμαστε για Συνδικάτα γερά, μαζικά, που θα τους έχουν εμπιστοσύνη οι εργαζόμενοι, δεμένα με τους τόπους δουλειάς και με δράση για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Συνδικάτα ικανά να φρενάρουν την πρέσα που κατεβαίνει και συνθλίβει δικαιώματα και κατακτήσεις. Πιο ικανά να αντιστέκονται στην επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους, απαλλαγμένα από τους πράκτορες και τους υποτακτικούς της εργοδοσίας, από την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας. Συνδικάτα που με όρους μαζικότητας, αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και κοινής δράσης με όλα τα λαϊκά στρώματα θα δημιουργούν ρήγματα στη γενική γραμμή της εξαθλίωσης των εργαζομένων, θα αποσπούν κατακτήσεις. Είναι στο χέρι των εργαζομένων να δώσουμε αυτόν τον ΤΑΞΙΚΟ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ προσανατολισμό στα συνδικάτα.
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα ΠΛΑΖΑ της περιοχής μας που αρνήθηκαν την υποταγή στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και οργανώνονται στο συνδικάτο του κλάδου τους.

Συναδέλφισσες/φοι
Έχουμε δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή και μπορούμε να την κατακτήσουμε. Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να τους παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και όχι την κόλαση που ετοιμάζουν. Ξέρουμε ότι απαιτούνται θυσίες, αλλά οι μόνες θυσίες που έχουν αξία και πιάνουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ή ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
Ή ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Κουράγιο και δύναμη στους νέους, ακόμα πιο δυναμικούς, αγώνες που έρχονται.