ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλες αλλαγές στις τράπεζες με 3 ρυθμίσεις

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ


Μεγάλες αλλαγές στις τράπεζες με 3 ρυθμίσεις
Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά τη συμφωνία με την τρόικα και τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών.
Τα τρία βασικά σημεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο είναι:

1. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών που ήδη έχουν λάβει κρατική βοήθεια. Θα περιγράφει τις διαδικασίες και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αντλήσουν εκ νέου κεφάλαια είτε από την αγορά είτε από το ΤΧΣ.
2. Την υποχρεωτική μετατροπή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε κοινές μετοχές αν μια τράπεζα προσφύγει εκ νέου σε κρατική υποστήριξη. Επιπλέον προβλέπεται η επιβολή πλαφόν στις ανώτατες αμοιβές των διοικήσεων και των στελεχών των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη αμοιβή δεν μπορεί να ξεπερνά το 10πλάσιο του μέσου μισθού της τράπεζας ή το 15πλάσιο του μέσου μισθού της χώρας. Το πλαφόν στις αμοιβές θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις τραπεζών που θα προσφύγουν εκ νέου σε κρατική βοήθεια.

3. Επαναγορά των warrants των τραπεζών. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν συμφωνεί, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τελικά θα δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να υποβάλει δημόσιες προτάσεις για την εξαγορά των warrants που έχουν εκδώσει οι τράπεζες. Στόχος του ΤΧΣ είναι μέσω της επαναγοράς των warrants να αποδεσμεύσει τις τραπεζικές μετοχές που συνδέονται με αυτά και εν συνεχεία να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών αυτών σε ιδιώτες.