Με μπεσαμέλ ή όχι, οι λαχανοντολμάδες είναι από τα φαγητά που ζητούσαμε από μικρά από τη γιαγιά μας και πάντα ένα πιάτο μας έφερνε στο μυαλό ωραίες αναμνήσεις. Λαχανοντολμάδες λοιπόν για να φωνάξει η παρέα «να ζήσει η μαγείρισσα».
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεγάλο λάχανο αφράτο, όχι σφιχτό
- 350 γρ. κιμά (χοιρινό + μοσχαρίσιο)
- 1 φλυτζάνα ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
- μαϊντανό
- αλάτι-πιπέρι
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεματάμε το λάχανο, βγάζουμε τα φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, την ντομάτα, αλάτι-πιπέρι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.
- Γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά γιατί δεν θα μπορέσει να φουσκώσει καλά το ρύζι.
- Τους στρώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε βάλει στον πάτο όσα φύλλα μας περίσσεψαν ή δεν μπορούν να τυλιχθούν, τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε νερό να τους σκεπάζει και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
- Βράζουμε για 20 λεπτά και αν θέλουμε τους αυγοκόβουμε.