ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Για να χορτάσει η παρέα – Λαχανοντολμάδες από τα χεράκια της γιαγιάς

laxanontolmades-570
Με μπεσαμέλ ή όχι, οι λαχανοντολμάδες είναι από τα φαγητά που ζητούσαμε από μικρά από τη γιαγιά μας και πάντα ένα πιάτο μας έφερνε στο μυαλό ωραίες αναμνήσεις. Λαχανοντολμάδες λοιπόν για να φωνάξει η παρέα «να ζήσει η μαγείρισσα».
ΥΛΙΚΑ
  • 1 μεγάλο λάχανο αφράτο, όχι σφιχτό
  • 350 γρ. κιμά (χοιρινό + μοσχαρίσιο)
  • 1 φλυτζάνα ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • μαϊντανό
  • αλάτι-πιπέρι
  • ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζεματάμε το λάχανο, βγάζουμε τα φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, την ντομάτα, αλάτι-πιπέρι, ελαιόλαδο και μαϊντανό.
  • Γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά γιατί δεν θα μπορέσει να φουσκώσει καλά το ρύζι.
  • Τους στρώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε βάλει στον πάτο όσα φύλλα μας περίσσεψαν ή δεν μπορούν να τυλιχθούν, τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε νερό να τους σκεπάζει και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
  • Βράζουμε για 20 λεπτά και αν θέλουμε τους αυγοκόβουμε.