Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή
Αφράτη ζύμη που αγκαλιάζει μαλακά ή και σκληρά τυριά, το πεϊνιρλί μπορείτε να το προσφέρετε σε άπειρους συνδυασμούς υλικών. Εδώ, προτείνουμε 3 διαφορετικά είδη τυριών με λιαστή ντομάτα, ελιές, ρίγανη ή ό,τι τραβάει ή όρεξή σας…
Υλικά
- Για τη ζύμη
- 1 φλιτζάνι (200 ml) γάλα φρέσκο, χλιαρό
- 20γρ. μαγιά νωπή
- 600γρ. αλεύρι σκληρό
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο
- 3 αβγά
- αλάτι
- ελαιόλαδο, για το άλειμμα των πεϊνιρλί
- Για τη γέμιση με τυριά
- 300γρ. κατίκι Δομοκού
- 200γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 200γρ. κασέρι τριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μπολάκι το χλιαρό γάλα. Θρυμματίζετε τη νωπή μαγιά με τα δάχτυλά σας και τη ρίχνετε στο γάλα. Ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί και να αφρίσει.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το μαλακό βούτυρο και ελάχιστο αλάτι. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με τα χέρια σας καλά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν.
Βήμα 3
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τα αβγά και τα ρίχνετε στο μίγμα αλευριού. Ζυμώνετε καλά το μίγμα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη, σε χλιαρό μέρος μέχρι το μίγμα να φουσκώσει, για περίπου 40 λεπτά.
Βήμα 4
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα 3 είδη τυριών και συμπληρώνετε με όποιο άλλο από τα επιπλέον υλικά θέλετε (βλέπε tip παρακάτω). Για παράδειγμα, ωραίοι συνδυασμοί είναι οι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες με το βασιλικό, η κέτσαπ με τη ρίγανη, οι ελιές με τη ρίγανη, αλλά και άλλοι συνδυασμοί που εσείς θέλετε. Υπολογίστε περίπου 1 κουτ. γλυκού από το κάθε υλικό, για κάθε πεϊνιρλί.
Βήμα 5
Για τα πεϊνιρλί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βγάζετε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, την βάζετε πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε σε 8 ίσα κομμάτια.
Βήμα 6
Ανοίγετε το ένα κομμάτι με τον πλάστη, σε ορθογώνιο κομμάτι ζύμης με πάχος περίπου 1/2 εκ. και διαστάσεις 12Χ15 εκ. Με το δεξί χέρι φέρνετε κοντά και σφίγγετε τις δύο δεξιές στενές άκρες του φύλλου και με το αριστερό χέρι κάνετε το ίδιο στις αριστερές άκρες. Έτσι, φτιάχνετε μια «βάρκα», δηλαδή το χαρακτηριστικό σχήμα των πεϊνιρλί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και φτιάχνετε συνολικά 8 πεϊνιρλί.
Βήμα 7
Μοιράζετε στα πεϊνιρλί το μίγμα τυριών που έχετε νοστιμίσει με τους συνδυασμούς που έχετε επιλέξει.
Βήμα 8
Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζετε προσεκτικά εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αλείφετε τα χείλη των πεϊνιρλί με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σημείωση: Τη νωπή μαγιά θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας ή συσκευασμένη σε πακετάκια των 25 – 27 γρ., από το σούπερ μάρκετ.
Στη συνταγή μπορείτε αντί για κατίκι Δομοκού να χρησιμοποιήσετε και άλλο αλειφώδες τυρί, όπως τσαλαφούτι, ή ελαφρύ κρητικό ξύγαλο, που θα βρείτε στα ψυγεία των καλών σούπερ μάρκετ, χύμα ή συσκευασμένα, αλλά και σχεδόν σε όλα τα παντοπωλεία.
Στη συνταγή μπορείτε αντί για κατίκι Δομοκού να χρησιμοποιήσετε και άλλο αλειφώδες τυρί, όπως τσαλαφούτι, ή ελαφρύ κρητικό ξύγαλο, που θα βρείτε στα ψυγεία των καλών σούπερ μάρκετ, χύμα ή συσκευασμένα, αλλά και σχεδόν σε όλα τα παντοπωλεία.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στο μίγμα με το τυρί, ανάλογα με τα γούστα σας, όπως λίγη ρίγανη ξερή, βασιλικό ξερό, τριμμένο, ντομάτες λιαστές, πολύ ψιλοκομμένες, συσκευασμένες και στεγνές, όχι από βαζάκι σε λάδι, ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς τα κουκούτσια, λίγη κέτσαπ.