ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το μωρό «Ιανός» – Γυναίκα γέννησε σιαμαία με ένα κεφάλι και 2 πρόσωπα

siamaia3-570
Μία γυναίκα από την Αυστραλία γέννησε από θαύμα σιαμαία δίδυμα που μοιράζονται ένα σώμα και ένα κεφάλι, παρόλο που οι γιατροί την είχαν προειδοποίησει ότι δεν θα τα καταφέρει και την είχαν προτρέψει να διακόψει την εγκυμοσύνη της.
Η Ρενέ Γιάνγκ και ο άνδρας της Σίμον Χάουι είδαν για πρώτη φορά τις κόρες τους την Πέμπτη, έξι εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού. Το ζευγάρι ήξερε ότι τα δίδυμα θα είναι σιαμαία καθώς η Ρενέ είχε κάνει τον προγεννητικό έλεγχο και παρ' όλα αυτά δεν ήθελε να προχωρήσει σε άμβλωση. Έτσι έφερε στον κόσμο τα κοριτσάκια της που μοιράζονται το ίδιο σώμα και έχουν δύο κεφάλια με δύο εγκεφάλους που συνδέονται σε ένα κεντρικό νευρικό σύστημα που μοιράζονται.
Οι γιατροί δηλώνουν σοκαρισμένοι από την πρόοδο των κοριτσιών καθώς υπήρχαν μηδαμινές ελπίδες για την επιβίωση τους.«Αναπνέουν τέλεια χωρίς μηχανική υποστήριξη και τρέφονται κανονικά», είπε ο πατέρας της Φέιθ και της Χόουπ στην εφημερίδα Daily Mail και συμπλήρωσε: «παρόλο που έχουν ένα σώμα εμείς τις αποκαλούμε δίδυμες. Είναι τα κορίτσια μας και τα αγαπάμε».
Τα κοριτσάκια γεννήθηκαν με ένα σπάνιο σύνδρομο που λέγεται «διπρόσωπος» και μοιράζονται το σώμα και τα ζωτικά όργανα αλλά έχουν δύο πρόσωπα και δύο εγκεφάλους που συνδέονται σε ένα κεντρικό νευρικό σύστημα που μοιράζονται. Η περίπτωση τους είναι τόσο σπάνια που μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 35 περιπτώσεις «διπροσωπίας» και κανένα παιδί δεν έχει επιζήσει. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για την πρόοδο της υγείας τους και το κατά πόσον θα καταφέρουν να επιβιώσουν και γι αυτό το λόγο τα σιαμαία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο παίδων προκειμένου να παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση. Παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες και το μέλλον των κοριτσιών είναι αβέβαιο, οι γονείς δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν καθώς «έχουμε πολύ στήριξη από την οικογένεια μας». Η Ρενέ και ο Σίμον έχουν άλλα επτά παιδιά.