ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μέτρα 1+1 δισ. για να έρθει η τρόικα

Κυβέρνηση προς τρόικα: Πώς θα καλύψουμε το δημοσιονομικό κενόΗ ανυποχώρητη στάση των δανειστών αναγκάζει την κυβέρνηση να επιλέξει το δρόμο της συνολικής διαπραγμάτευσης,  καταρτίζοντας – πρώτη φορά – ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων, με μέτρα άμεσης απόδοσης με τα οποία μπορεί να κλείσει το (κατά την τρόικα) δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς. Το πακέτο περιλαμβάνει πάγωμα συντάξεων, περικοπές έξτρα αμοιβών στο Δημόσιο, περιστολή κοινωνικών δαπανών, αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Παράλληλα, για να κάμψει και τις τελευταίες ενστάσεις-αντιρρήσεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι αν αυτά αποδειχθούν ανεπαρκή, θα ……..
………λάβει συμπληρωματικά μέτρα τον Ιούλιο, με πρόσθετους φόρους σε ποτά-τσιγάρα-είδη πολυτελείας και  επαναφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στα προγενέστερα επίπεδα.
Παρουσιάζοντας  τους υπολογισμούς του για την απόδοση των προτεινόμενων μέτρων, το ΥΠΟΙΚ «υπόσχεται» και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ, με την καθιέρωση «λαχειοφόρου αγοράς»,  όπου θα συμμετέχουν όλες οι αποδείξεις λιανικής πώλησης με ΦΠΑ.
Το πακέτο προτάσεων παρουσιάζεται αναλυτικά σε έγγραφο 43 σελίδων, στο οποίο διατυπώνονται εκτιμήσεις τι θα αποφέρει κάθε μέτρο και πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Η συνολική δημοσιονομική απόδοση υπολογίζεται ότι θα είναι  980 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Αν στα μέσα του έτους διαπιστωθεί ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις, θα εξετασθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως η επιβολή φόρου πολυτελείας και η αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα.
Τα προτεινόμενα μέτρα που αξιολογούνται τώρα από την τρόικα, είναι τα ακόλουθα:
1. ΦΠΑ: Με την αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13% η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα εισπράξει 350 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως με το συγκεκριμένο μέτρο θα πληγεί σοβαρά η ανταγωνιστικότητα τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου.
2. Κοινωνική ασφάλιση: α) Με τη διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα επόμενα δύο χρόνια το όφελος εκτιμάται στα 190 εκατ. ευρώ. β) Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα κάθε μήνα 664.862 συνταξιούχοι λαμβάνουν ετησίως από οικογενειακά επιδόματα 462,5 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή των διασταυρωτικών ελέγχων θα προκύπτουν συνταξιούχοι που δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα. Η συνολκή δαπάνη εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά  23,1 ως 37 εκατ. ευρώ. γ) Περικοπές στις συντάξεις που μεταφέρονται στα μέλη μιας οικογένειας 3 χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου. Από αυτό το μέτρο θα εξοικονομηθούν από 82 ως 123 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση των εσόδων ΦΠΑ μέσω λαχειοφόρου αγοράς και άλλα διοικητικά μέτρα. Το σύστημα αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος «@apodeixi».  Με γνώμονα ότι το εν λόγω πρόγραμμα σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σε Πορτογαλία και Μάλτα η ελληνική πλευρά εκτιμά να αποκομίσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Επίσης διοικητικά μέτρα, όπως ηλεκτρονικά τιμολόγια θα συμβάλουν ουσιαστικά στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.
Πρόσθετα μέτρα το καλοκαίρι
Στην αναφορά των 43 σελίδων η ελληνική πλευρά διευκρινίζει πως αν το πρόγραμμα δεν αποδώσει υτα προβλεπόμενα, από την 1η Ιουλίου θα γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις όπως:
- Επαναφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στα προηγούμενα επίπεδα (ανάκληση της μείσωσης  κατά 30% που είχε αποφασισθεί για το 2015 και 2016)
-Επιβολή φόρου πολυτελείας
-Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ
Αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα  500 εκατ. ευρώ.
Η  πορεία εσόδων
Στην επιστολή παρατίθενται στοιχεία για την φετινή πορεία των εσόδων,  που δείχνει ότι μπορεί να κλείσει κατά μεγάλο μέρος το εκτιμώμενο από την τρόικα κενό των 2,6 δισ. ευρώ,  το οποίο κατά το ΥΠΟΙΚ θα είναι 1,1 δισ.
Η ελληνική πλευρά υπολογίζει σημαντικά έσοδα από τις  εξής πηγές: Φόρος ακίνητης περιουσίας, έσοδα από άδειες τυχερών παιχνιδιών και άδειες τηλεπικοινωνιών, Πράσινο Ταμείο, επιστροφές φόρου και έσοδα από «παγωμένες» καταθέσεις.
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι από στοχευμένες αναδιαρθρώσεις σε βασικούς τομείς θα μπορούσε το κράτος να εισπράξει το 2015 περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Αναφορά γίνεται και στις προοπτικές εξασφάλισης εσόδων από ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ)
sofokleousin