ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΑΡ: Τα βρήκαν για τον Πρόεδρο, γκρινιάζουν για τις «διαρροές»

ΔΗΜΑΡ: Τα βρήκαν για τον Πρόεδρο, γκρινιάζουν για τις «διαρροές»
To κόμμα ξεκαθάρισε ότι συνεχίζει στο δρόμο προς τις εκλογές αυτόνομα.ΔΗΜΑΡ: Τα βρήκαν για τον Πρόεδρο, γκρινιάζουν για τις ..
«διαρροές».
Η Νίκη Φούντα σημείωσε ότι θεωρεί εκβιαστικό τον τρόπο που κινήθηκε η κυβέρνηση, ενώ δεν είχε συζητηθεί ούτε το πολιτικό πλαίσιο, αλλά ούτε το πρόσωπο του νέου Προέδρου, ώστε να είναι κοινής αποδοχής - Παρομοίως θα καταψηφίσουν τον πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης - Σήμερα το απόγευμα στις 5 θα συνεδριάσει από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος
Κοινή στάση στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισαν να κρατήσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Αγίου Κωνσταντίνου δεσμεύτηκε να τηρήσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες.

Οι βουλευτές που το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφράσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαθέσεις να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο από τα δύο κυβερνητικά κόμματα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τελικά θα συνταχθούν με το κόμμα τους. Η Νίκη Φούντα σημείωσε ότι θεωρεί εκβιαστικό τον τρόπο που κινήθηκε η κυβέρνηση, ενώ δεν είχε συζητηθεί ούτε το πολιτικό πλαίσιο, αλλά ούτε το πρόσωπο του νέου Προέδρου, ώστε να είναι κοινής αποδοχής. Παρομοίως θα καταψηφίσουν τον πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης.

Τις τελευταίες ημέρες ο Φώτης Κουβέλης είχε συναντήσεις με όλους του βουλευτές του κόμματος, με τους οποίους συζήτησε το προεκλογικό σχέδιο σε περίπτωση εκλογών. Στις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος του κόμματος επέμεινε στην οργανωτική αυτοτέλεια, όπως επίσης είχε αποφασιστεί στο Συνέδριο.

Σήμερα το απόγευμα στις 5 θα συνεδριάσει από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος. Εκεί πρόκειται να κατατεθούν προτάσεις για την επόμενη ημέρα. Η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι… στοιχειώνει την Αγίου Κωνσταντίνου. Τα περισσότερα στελέχη συμφωνούν στην σύμπλευση, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα γίνει αυτό. Υψηλόβαθμα στελέχη πάντως υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις των Οργάνων «δείχνουν»  την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές -όποτε και αν γίνουν αυτές.

Παράλληλα, χθες, φήμες που δεν διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την ηγεσία του κόμματος έκαναν λόγο για αυτοδιάλυση της ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονη πρόσδεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του κ. Κουβέλη απέρριπταν τις πληροφορίες αυτές ως ανυπόστατες και υποβολιμαίες. Υπογράμμιζαν ότι ενδέχεται οι «διαρροές» αυτές να εκφράζουν ευσεβείς πόθους βουλευτών που ανησυχούν για μια ενδεχόμενη άμεση εκλογική αναμέτρηση. Πάντως ορισμένοι συνεργάτες του κ. Κουβέλη πίσω από τις «διαρροές» έβλεπαν τον Νίκο Τσούκαλη, ο οποίος λίγες ημέρες πριν είχε ταχθεί υπέρ μιας συναινετικής εκλογής Προέδρου από τα δύο κυβερνητικά κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνομιλητές του προέδρου του κόμματος σημείωναν με έμφαση ότι τέτοιου είδους κινήσεις μόνο ζημιά κάνουν στο κόμμα το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση του. Εξάλλου για να συμβεί μια συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα πρέπει πρώτα να λάβει αντίστοιχη απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στην τελευταία συνεδρίασή της παρέπεμψε το θέμα σε μελλοντικό χρόνο.

Έτσι το απόγευμα της Τρίτης εκδόθηκε η παρακάτω σύντομη ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζεται η πρόθεση της ηγεσίας να συνεχίσει η ΔΗΜΑΡ στο δρόμο προς τις εκλογές αυτόνομα: «H ΔΗΜΑΡ από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις. Από αυτή τη θέση εργάζεται για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ