ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Βόμβα από Σόιμπλε: Αβεβαιότητα στην Ελλάδα όπως στην εποχή των Κανών - Γνώριζαν οι Γερμανοί τα σχέδια του Αντ. Σαμαρά!


Βόμβα από Σόιμπλε: Αβεβαιότητα στην Ελλάδα όπως στην εποχή των Κανών - Γνώριζαν οι Γερμανοί τα σχέδια του Αντ. Σαμαρά!
“Θετική” χαρακτήρισε o B. Σόιμπλε την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας μάλιστα πως “τον τελικό λόγο έχουν το Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός”. Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε δεν δήλωσε έκπληκτος, αλλά ούτε και ανήσυχος, αφού είπε ότι η χώρα έχει βρεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν σε κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας.
“Εάν δούμε σε ανασκόπηση τι έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είχαμε δύο φορές εκλογές, όμως κάποια στιγμή η Ελλάδα άρχισε να ανακάμπτει. Εάν δούμε τώρα τι έχει καταφέρει η Ελλάδα, κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν θα το πίστευε. Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν έχουν όμως περάσει το βουνό, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις” ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Τόνισε ακόμη ότι στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη προστέθηκε η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για να σημειώσει όμως και πάλι ότι αυτή δεν είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, όταν οι Έλληνες χρειάστηκε να ψηφίσουν δυο φορές.
Βόμβα από Σόιμπλε: Αβεβαιότητα στην Ελλάδα όπως στην εποχή των Κανών - Γνώριζαν οι Γερμανοί τα σχέδια του Αντ. Σαμαρά!
Η διαφορά τώρα -όπως είπε ο Γερμανός υπουργός- είναι ότι πρόκειται για εκλογή Προέδρου, για την οποία απαιτείται το 60% της Βουλής,διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. “Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις” εξήγησε.
Παρέπεμψε μάλιστα στη σύνοδο των Κανών, λέγοντας: “Την κατάσταση αυτή την είχαμε, αν θυμάστε, και στο Συμβούλιο των Κανών, όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη μέρα αποσύρθηκε, υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών Βενιζέλου”.
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Σόιμπλε μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια “αποφασιστική προσωπικότητα που κατάφερε αυτές τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα”, όσο και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας ότι είναι “ένας παλιός φίλος” τον οποίο χαίρεται που θα ξαναδεί στη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο.
Για «έξυπνη κίνηση» και «υπολογισμένο ρίσκο» μίλησε και ο Μίχαελ Φουχς, αντιπρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σχολιάζοντας την κίνηση Σαμαρά. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αποκάλυψε πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά χθες Δευτέρα, προβλέποντας μάλιστα πως «οι πιθανότητες να αποδώσει είναι κάτι παραπάνω από καλές. Ξέρει τι κάνει».
Πιστωτική γραμμή
Νωρίτερα είχε δηλώσεις ότι η Ελλάδα ίσως λάβει την πιστωτική γραμμή στα τέλη Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα.
«Η Ελλάδα ζήτησε παράταση του προγράμματος. Το αίτημα θα περιοριστεί σε παράταση δύο μηνών. Θα καταθέσουμε πρόταση για αυτό στη γερμανική βουλή την επόμενη εβδομάδα, θα το συζητήσουμε και ευελπιστώ ότι θα συμφωνήσουμε. Αν και τα άλλα κράτη μέλη συμφωνήσουν, θα υπάρξει παράταση» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους. μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο. Θα ακολουθήσουν την Πέμπτη συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.