ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Αύξηση “φωτιά” στη βενζίνη φέρνουν τα “τσαλιμάκια” του Τράμπ

Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν τσιμπήσει ήδη από τις αρχές του έτους περί τα 15 λεπτά το λίτρο και με δεδομένη την υψηλή φορολογία που αντιστοιχεί σε πάνω από το 63% της λιανικής τιμής, οι Ελληνες καταναλωτές που μαζί με τους Ολλανδούς και τους Δανούς πληρώνουν την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω επιβαρύνσεις
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην ανανέωση των εξαιρέσεων που επέτρεπαν σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο ενίσχυσε τις ανοδικές τάσεις του αργού στη διεθνή αγορά, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει αντίστοιχα και τις τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Αν και οι εξαιρέσεις από το καθεστώς των κυρώσεων για την Ελλάδα και τις άλλες 7 χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, και Ιταλία) ουσιαστικά δεν είχαν καμία πρακτική εφαρμογή, αφού δεν υπήρχαν η δυνατότητα μεταφοράς εμβασμάτων από το διεθνές τραπεζικό σύστημα στο Ιράν αλλά και η δυνατότητα ασφάλισης και μεταφοράς φορτίων αργού, η απόφαση των ΗΠΑ για μη ανανέωσή τους δρομολογεί εξελίξεις στη διεθνή αγορά του πετρελαίου που, όπως εκτιμάται, ακόμη και εάν δεν οδηγήσουν σε σημαντικές ανατιμήσεις των τιμών, το βέβαιο είναι ότι θα σταθεροποιήσουν για μεγάλο διάστημα τις υφιστάμενες υψηλές τιμές.
Για τους Ελληνες καταναλωτές η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική, δεδομένης της υψηλής φορολογίας που επιβαρύνει τις τιμές των καυσίμων. Ενδεικτικό αυτής είναι ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. στην τιμή της βενζίνης με φόρους, στην τιμή χωρίς φόρους καταλαμβάνει τη δέκατη θέση.
Υψηλή φορολογία από τη μια και ανοδική τάση των διεθνών τιμών (23% αυξήθηκε από τις αρχές του έτους η τιμή Platts Mεσογείου που αποτελεί την τιμή βάσης για τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής της βενζίνης) σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις ενόψει της πασχαλινής εξόδου δημιουργούν έδαφος και για κερδοσκοπικές ανατιμήσεις. Ηδη, σε πολλά πρατήρια της νησιωτικής χώρας οι τιμές της βενζίνης έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή την Κυριακή 21 του μηνός διαμορφώθηκε σε 1,637 ευρώ το λίτρο.