ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Με τον «Κοινό Λόγο», την Ελένη Βιτάλη και τους Locomondo η συνέχεια του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Μετά τις υπέροχες συναυλίες με τη νορβηγική μουσική και του Γιώργου Νταλάρα με τη Γλυκερία, το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου συνεχίζεται την Παρασκευή 12 Ιουλίου  με την παράσταση του Θεάτρου Νέου Κόσμο «Κοινός Λόγος» στο αρχαίο θέατρο του Δίου, το Σάββατο με τη συναυλία της Ελένη Βιτάλη στο Ρέμα Αγίας Τριάδας και τη συναυλία από τους Locomondo την Κυριακή στον ίδιο χώρο, στις παρυφές του Ολύμπου στη Βροντού Πιερίας.
Κοινός Λόγος της Έλλης Παπαδημητρίου

Τo Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάσει ανά την Ελλάδα τον Κοινό Λόγο της Έλλης Παπαδημητρίου. Η παράσταση αυτή, που πρωτοπαίχτηκε το 1997 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και αγκαλιάστηκε από το κοινό και από το σύνολο των κριτικών, παρουσιάζεται φέτος ξανακοιταγμένη και με νέα διανομή, με πρωταγωνίστριες τη Λυδία Κονιόρδου και την Ελένη Κοκκίδου.

 

Ο Κοινός Λόγος είναι αφηγήσεις ανωνύμων, που καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή, ως τον Εμφύλιο, ενώ μας μεταφέρουν από τη Σμύρνη στον Πόντο κι από την Αθήνα και τον Πειραιά στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου.

 

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε γυναικείες αφηγήσεις, που ζωντανεύουν ατομικές και συλλογικές μνήμες, φωτίζοντας διαφορετικά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας.


Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και παίζουν οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου και Τάνια Παλαιολόγου.

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ - «Δρόμοι που αγάπησα»


Η μεγάλη ελληνίδα ερμηνεύτρια
σε μια διαδρομή - αναδρομή  με τραγούδια
απ΄ όλη της τη δισκογραφική πορεία.

Η Ελένη Βιτάλη σε μία πληθωρική μουσική παράσταση όπου λαϊκοί ήχοι, παραδοσιακά μονοπάτια, έντεχνα και ροκ ακούσματα εναλλάσσουν ρυθμικά τη μουσική σκυτάλη. Οι ερμηνείες  της  αγκαλιάζονται από τους ήχους της άταστης κιθάρας, του μπουζουκιού και του τζουρά του Δημήτρη Λάππα, από τις μελωδίες του πιάνου και της μελόντικας του Νεοκλή Νεοφυτίδη,   συνομιλούν μαγικά με το όρθιο μπάσο της Αντωνίας Τσολάκη, τον κρυστάλλινο ήχο που σκορπίζει το κανονάκι του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου και τα διονυσιακά κρουστά των δύο κορυφαίων κρουστών Βαγγέλη Καρίπη και Κώστα Μερετάκη.
Στο δυόμιση ωρών περίπου πρόγραμμα, αβίαστα ξετυλίγεται ένα ανεξάντλητο ρεπερτόριο με τραγούδια - σταθμούς της Ελένης Βιτάλη, αλλά και … πειραχτικά τραγούδια άλλων δημιουργών, τραγούδια που μας “πειράζουν” όπως λέει η ίδια η Ελένη τα τραγούδια εκείνα, που δεν περνάνε απαρατήρητα, που δεν περνάνε χωρίς, κάθε φορά, να μας αγγίξουν στο άκουσμά τους…
Συνταξιδιώτες της  Ελένης Βιτάλη ο τραγουδοποιός Νίκος Ξύδης στην ηλεκτρική κιθάρα και στην καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Βαλέρια Κουρούπη.
Αυτό το καλοκαίρι, οι βραδιές είναι βεγγέρες με τραγούδια, με νότες, με αισιοδοξία και η Ελένη Βιτάλη με τη μουσική της παρέα, μας περιμένουν να τραγουδήσουμε να συγκινηθούμε, να επικοινωνήσουμε και γιατί όχι, να χορέψουμε σε δρόμους που αγάπησε, σε δρόμους που αγαπήσαμε…
Η ενορχήστρωση είναι των  Νίκου Ξύδη και  Νεοκλή Νεοφυτίδη.
10 χρόνια... Locomondo live!

«Οι Locomondo γιορτάζουν  δέκα χρόνια μαζί, δέκα χρόνια συναυλιών σε όλη  την Ελλάδα και  παρουσιάζουν τον 7ο δίσκο τους με τίτλο «Οδύσσεια» ! Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν γράφοντας ενα demo την άνοιξη του 2003. Ο κιμπορντίστας Σταμάτης Γούλας θυμάται χαρακτηριστικά την πρώτη νύχτα που βρέθηκαν στον στούντιο:

             «Πριν 10 χρόνια την άνοιξη του 2003 ηχογραφήσαμε το πρώτο μας Demo»
Το demo έφτασε στα χέρια του Γκολφίδη που μας έβαλε στο “Sierra”  για  να γράψουμε τον πρώτο μας δίσκο.
Στις 11 Μαΐου 2003 (νύχτα 10 προς 11, αλλά το session ήταν μεταμεσονύκτιο) μπήκαμε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό studio για να γράψουμε το πρώτο δίσκο και μέχρι το ξημέρωμα τον είχαμε γράψει σχεδόν όλο, εκτός από φωνές και κάποια σόλο, υπό την καθοδήγηση του Άκη,  με Ταμπάκη, Φραγκελη, Μπότη, τεχνικούς,  τον Μούτζη παρών στην αίθουσα, ως  φίλο-σκηνοθέτη και τον Σούντρη ντράμερ σεσσιονά, τότε πρωτογνωριστήκαμε με τα παιδιά !
Ένα ακόμη γεγονός που έδωσε μια επιπλέον «μαγεία» ήταν πως  η 11η Μαΐου που ηχογραφήσαμε για πρώτη φορά συμπίπτει με την επέτειο  του θανάτου του Bob Marley, μια ημερομηνία που σήμαινε πολλά για μας. Νιώθαμε όλο αυτό  το vibe, την αγάπη για τη reggae και τον ενθουσιασμό ταυτόχρονα για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία που πραγματοποιούνταν  το όνειρο μας.
 Πιστεύω πως εκείνη τη νύχτα, της πρώτης μας ηχογράφησης, πήρε μπρος η μηχανή και σαλπαρησε το πλοίο των Locomondo –«διαστημοπλοιο» για κάποιους, για να  το κάνω και πιο επίκαιρο, λόγω εποχής.
Η  μεγάλη μουσική παρέα του ρέγγε, σκα και  λάτιν ρυθμού έχει κερδίσει -πλέον- τις καρδιές όλων - μικρών και μεγάλων - εδώ και χρόνια παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Με τα τραγούδια τους, την ενέργεια και την ζωντάνια  που εκπέμπουν, οι Locomondo μετατρέπουν την κάθε συναυλία τους σε ένα  ατελείωτο  πάρτι,  όπου τον πρώτο λόγο έχει η μουσική και ο χορός. Κόσμος και συγκρότημα γίνονται ένα, θίγοντας παράλληλα  τα κακώς κείμενα με τον γνωστό τους τρόπο.
Μετά από 10 χρόνια διαρκούς παρουσίας στη σκηνή στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό,  οι Locomondo επιστρέφουν στη δισκογραφία με νέα τραγούδια αποκλειστικά   δικής τους παραγωγής,  όπου  η διανομή και η  πώληση του δίσκου, θα γίνεται χωρίς μεσάζοντες, απ’ ευθείας στους χώρους συναυλιών  της μπάντας και μέσω internet, ώστε να επιτευχθεί το μικρότερο δυνατόν κόστος.
Το ομώνυμο τραγούδι-video clip του «Οδύσσεια» είναι αφιερωμένο σε όλους εσάς που δέκα χρόνια τώρα «είστε εκεί, ότι κι αν συμβεί» στηρίζοντας με την αγάπη σας την μπάντα σε κάθε συναυλία!
Οι Locomondo είναι οι: Μάρκος Κούμαρης - φωνή, κιθάρα, Γιάννης Βαρνάβας - φωνή, κιθάρα, Σταμάτης Γούλας - πλήκτρα, sampler, Σπύρος Μπεσδέκης - μπάσο,  Στρατής - Άγγελος  Σούντρης - τύμπανα, Μιχάλης Μουρτζής – κρουστά και  Θανάσης Ταμπάκης - υπεύθυνος ήχου.  Μαζί τους όπως πάντα οι: Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Νίκος Βλάχος, (τρομπέτα), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Γιώργος Φραγκέλης- ηχοληψία και ηχητική επιμέλεια».
ΦΩΤΟ:
1. Από τη θεατρική παράσταση «Κοινός Λόγος»
2. Η Ελένη Βιτάλη

3. Οι Locomondo