ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Photo Hasapetis












 
   Με ξεχωριστή επιτυχία  ολοκληρώθηκε  το  Διεθνές  Φολκλορικό  Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας  που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση υπό την αιγίδα του Δήμου Πύδνας Κολινδρού την Κυριακή 7 Ιουλίου  στον Κολινδρό και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 στο Μακρύγιαλο.  Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν δεκαπέντε αντιπροσωπείες από  Ρωσία, Ουκρανία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή  πολλών θεατών από την περιοχή αλλά και τουριστών τόσο στον Κολινδρό όσο και στο Μακρύγιαλο
 
Την  Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 στον Κολινδρό 2000 χιλιάδες και πλέον θεατές  κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία.  Τα μουσικοχορευτικά τμήματα χάρισαν μοναδικές στιγμές χαράς και κεφιού με τις όμορφες ενδυμασίες τους, τη μουσική και τους  χορούς από τις πατρίδες τους. 400 χορευτές όλων των ηλικιών παρουσίασαν ένα  μοναδικό θέαμα  και για 3 περίπου ώρες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μεγάλη παρέλαση στην κεντρική οδό Κ. Καραμανλή, την οποία οδηγούσε η φιλαρμονική του Κολινδρού και ακολουθούσαν όλες οι αντιπροσωπείες με τις σημαίες και τα λάβαρα των χωρών τους. Αυτή η πολυπολιτισμική πολυχρωμία  κατέληξε στην κεντρική πλατεία και μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και την παρουσίαση όλων των αποστολών, η κάθε αποστολή παρουσίασε το πρόγραμμά της.
Στο Μακρύγιαλο η εκδήλωση  ξεκίνησε με μεγάλη παρέλαση με αφετηρία την παραλία. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης οι ξένοι και Έλληνες χορευτές τραγουδούσαν, έβγαζαν φωτογραφίες  και σε κάποια σημεία σταματούσαν και χόρευαν.  Στην πλατεία Δημαρχείου που κατέληξαν πλήθος ντόπιων αλλά και τουριστών υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τις αντιπροσωπείες και απόλαυσαν τη μουσική και τα τραγούδια.
Από πλευράς ελληνικών συμμετοχών παρουσιάστηκαν χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντοκώμης Κοζάνης και Πολιτιστικού Συλλόγου Κολινδρού «Νικόλαος Λούσης» στον Κολινδρό και ο Ποντιακός Σύλλογος Μακρυγιάλου «Ο Πόντος»  καθώς και ο Φιλανθρωπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυγιάλου «Η Στέγη της Αγάπης» στον Μακρύγιαλο.        
  Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πύδνας Κολινδρού κ. Δημήτριος Χλεμές, ο οποίος  αφού ευχαρίστησε όλες τις αντιπροσωπείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα,  αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτιστικών ανταλλαγών που προάγουν τη συναδέλφωση και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και ευχήθηκε  το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.
   Στις αντιπροσωπείες απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες καθώς και από ένα δενδρύλλιο ελιάς  ως ένδειξη φιλοξενίας και αδελφοσύνης των λαών.