ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Το Μαξίμου σε πισίνα αιθαλομίχλης


«Η μείωση της τιμής σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δηλαδή κι αυτούς που θέλουν να θερμαίνουν πισίνες...» η δήλωση - ρουκέτα του Γ. Στουρνάρα
ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ... ΠΛΟΥΣΙΟΙΜπούμερανγκ αποδείχθηκε για την κυβέρνηση η ιδέα της έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης την ημέρα των Χριστουγέννων, αφενός για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στον αττικό ουρανό και αφετέρου για να επιδείξει πολιτικά αντανακλαστικά.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι δεν μειώνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης για να μην ωφεληθούν όσοι έχουν... πισίνες σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ανάγκασε το Μαξίμου να προβεί σε διάψευση των σεναρίων αντικατάστασής του, ενώ τα όσα ανακοινώθηκαν ως μέτρα εναντίον του... φαινομένου της αιθαλομίχλης, όχι μόνο δεν αποτελούν απάντηση στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης, αλλά χαρακτηρίζονται ήδη επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Η διυπουργική σύσκεψη έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις στην κοινωνική κρίση που έχει προκαλέσει το ακριβό πετρέλαιο, ούτε όμως και στην αντιμετώπιση του νέφους του 2013 που έχει «καθίσει» πάνω από την Αττική λόγω των τζακιών και που πηγαίνει τους Αθηναίους πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Ως... Μαρία Αντουανέτα


«Η μείωση της τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρο στο λαθρεμπόριο και επίσης σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δηλαδή και αυτούς που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, για να πω ένα ακραίο παράδειγμα» ήταν η φράση του κ. Στουρνάρα που προκάλεσε μαζική αντίδραση. Σε συνδυασμό δε με την επισήμανση ότι «η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι μικρότερη λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών» προκάλεσε σχόλια περί συμπεριφοράς... Μαρίας Αντουανέτας, από βουλευτές κυρίως της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Πολλοί από τους 41 βουλευτές της Ν.Δ. που είχαν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση ζητώντας μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης -η οποία σημειωτέον το ίδιο το Μαξίμου διαβεβαίωνε ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα-, έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που καθημερινά αναφέρονται περιστατικά πυρκαγιών από αυτοσχέδια σώματα και μαγκάλια, ο υπουργός Οικονομικών να λέει ότι δεν πρέπει να προστατευθούν εκείνοι που θέλουν να θερμάνουν πισίνες(!), δηλαδή να ειρωνεύεται τους πολίτες...

Κάποιοι, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Ηλείας Γ. Κοντογιάννης, προσπαθούσαν να διαχωρίσουν το τεχνοκρατικό από το πολιτικό κομμάτι της παρέμβασης του κ. Στουρνάρα για να υποστηρίξουν ότι ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το θέμα ήταν λάθος. Η ζημιά ωστόσο είχε ήδη γίνει, πολλώ δε μάλλον που ο υπουργός Οικονομικών βρήκε ένθερμο υποστηρικτή και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη που μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη μετείχε στη σύσκεψη των Χριστουγέννων.

Το Μαξίμου παρενέβη για να επαναλάβει -για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα- ότι ο Γ. Στουρνάρας είναι αμετακίνητος στη θέση του, ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής του και ότι συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Η διάψευση αυτή έγινε την ώρα που οι πληροφορίες θέλουν ακόμα και συνεργάτες του πρωθυπουργού να μη βλέπουν την παραμονή του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών με θετικό μάτι, ενώ ακόμα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας φέρεται να επιμένει σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η απομάκρυνση Στουρνάρα είναι δύσκολη απόφαση για τον πρωθυπουργό.

Σάκος του μποξ...


Πρώτον, ο κ. Στουρνάρας έχοντας το προφίλ του τεχνοκράτη αποτελεί «μαξιλάρι» για τον Α. Σαμαρά, καθώς απορροφά πολλαπλές επιθέσεις, κάποιες εκ των οποίων αφορούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δεύτερον, είναι πολλοί στο Μαξίμου που θεωρούν ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα από τη θέση του θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ είναι απαγορευτική εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μέσα στον Ιανουάριο.

Τρίτον, προσδοκίες μείωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης δημιούργησε το ίδιο το Μαξίμου, η άρνηση της τρόικας όμως σε συνδυασμό με τη φοβική αντίληψη της κυβέρνησης περί διαπραγμάτευσης έκλεισαν το ζήτημα. Για το Μαξίμου είναι προτιμότερο αυτή την αρνητική εξέλιξη να τη χρεωθεί ο υπουργός Οικονομικών, αφού αν απομακρυνόταν τότε θα ήταν ο κ. Σαμαράς αυτός που θα έπρεπε να επαναφέρει το θέμα της μείωσης του φόρου πετρελαίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

**

Πυρά ομαδόν για τις «πισίνες»
Εντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε τόσο η είδηση ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, όσο και ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο Γ. Στουρνάρας στη συνέντευξη Τύπου των Χριστουγέννων.

«Το μήνυμα ήταν σαφές: Το πετρέλαιο και το ρεύμα θα παραμείνουν ακριβά και όποιος αντέξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, ο οποίος σημείωσε ότι «μέσω του κ. Στουρνάρα η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τις χριστουγεννιάτικες ευχές της στον ελληνικό λαό λέγοντάς του πως αδιαφορεί πλήρως αν δεν μπορεί να ζεσταθεί και φέτος», ενώ κατέληξε: «Κύριε Σαμαρά και κύριε Στουρνάρα, θα αντέξουμε. Θα αντέξουμε για να σας ανατρέψουμε».

Ο Ν. Μαριάς εκ μέρους των ΑΝΕΛ ανέφερε πως «η συγκυβέρνηση, χαμένη στην αιθαλομίχλη, συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική της με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και παραδίδει τον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό στο κρύο, βαθαίνοντας έτσι την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας».

«Η αιθαλομίχλη είναι έκφραση της ενεργειακής φτώχειας. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για όλους τους πολίτες που κρυώνουν. Η άρση της εξίσωσης φόρων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης είναι πλέον απαραίτητη. Ταυτόχρονα χρειάζεται η χρηματοδότηση παρεμβάσεων ευρείας κλίμακας για την ενεργειακή αναβάθμιση του οικιστικού ιστού, την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομική θέρμανση στις κατοικίες», ήταν η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε ότι «από τη μία η κυβέρνηση μετατρέπει τη θέρμανση των λαϊκών οικογενειών σε είδος πολυτελείας και από την άλλη εμπαίζει το λαό με τα ψίχουλα του κοινωνικού τιμολογίου και του επιδόματος θέρμανσης» και καταλήγει: «Για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών απαιτείται άμεσα να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ από enet, μοντάζ Γρέκι