ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στους δημάρχους η απόφαση για εμπορικές χρήσεις ...

Στους δημάρχους η απόφαση για εμπορικές χρήσεις σε περιοχές αμιγούς κατοικίας ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.Στους δημάρχους η απόφαση για εμπορικές χρήσεις σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Οπισθοχώρησε η κυβέρνηση για.. την απελευθέρωσης της εμπορικής δραστηριότητας στις λεγόμενες περιοχές αμιγούς κατοικίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων από τα Βόρεια και Νότια προάστια.
Αν και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, έλεγε: «δεν θέλουμε πόλεις κοιμητήρια, και γειτονιές- ησυχαστήρια κάποιων πλούσιων. Θέλουμε γειτονιές με ζωντάνια που θα αναπτύσσουν και δράσεις μη οχλούσες«, χθες λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να ικανοποιηθούν και οι δήμαρχοι που ήταν στα «κάγκελα» και βουλευτές που εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση εμπορικών δραστηριοτήτων.
Με βάση τις βελτιώσεις, οι εγκρίσεις ευρύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ. θα δίδονται κατόπιν απόφασης των διοικητικών συμβουλίων στους εκάστοτε δήμους.
Ξεκαθαρίζεται ακόμη ότι σε δρόμους, όπως η Λεωφόρος Κηφισίας από την πλευρά του Παλαιού Ψυχικού, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις εμπορικής ανάπτυξης και δίνεται προτεραιότητα σε χρήση γραφείων και πρεσβείων, που θα είναι συμβατή με τη χρήση της κατοικίας. Ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι πρεσβείες (γραφεία διπλωματικών αποστολών) που δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.
Αντιδράσεις
Το νομοσχέδιο «πέρασε» με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές των ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν. Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. Εγκρίθηκε και από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, πως οι υπερεπείγουσες διαδικασίες συζήτησης και υπερψήφισης του νομοσχεδίου απαντούν σε υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές της, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, καθώς όσα κόμματα είχαν επιφυλαχθεί για την τελική τους στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, το καταψήφισαν.
Ως πλέον ενδεικτικά σημεία της αντιπολιτευτικής κριτικής αναδείχθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, που εκπονούνται προκειμένου να καταστούν οι εκάστοτε περιοχές κατάλληλες να υποδεχθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας ή εν γένει «οργανωμένη αναπτυξιακή και παραγωγική δραστηριότητα».
Η προτεραιότητα που δίνει το νομοσχέδιο στη στόχευση αυτή, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών ελέγχου, οδήγησαν την αντιπολίτευση σε καταγγελία του σχεδίου νόμου.
«Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. «Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα "πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε», είπε.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τη «Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση», μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες και θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της - και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.
Διαφορετικές υπήρξαν, ωστόσο, οι προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης. «Εδώ ψηφίζουμε τα μη κριτήρια, τις μη δεσμεύσεις, τα μη πλαίσια» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Μας φέρατε νομοσχέδιο 320 σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;» αναρωτήθηκε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) χαρακτηρίζοντας «προδήλως αντισυνταγματικές» ορισμένες διατάξεις που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος στα τελευταία νομοσχέδια, δυστυχώς, επιλέγει να νομιμοποιεί ό,τι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων» παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ.
«Με αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραμεριστεί οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία επέλασης των λεγόμενων "επενδυτών"» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο», υποστηρίζοντας πως «καταστρέφει ό,τι γνωρίζαμε για τη ρύθμιση και τη διαχείριση του χώρου, ό,τι γνωρίζαμε για την έννοια των πόλεων και την ανάπτυξή τους»
ΗΜΕΡΗΣΙΑ