ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

«Κόκκινο» 1 στα 3 καταναλωτικά δάνεια


 «Κόκκινο» 1 στα 3 καταναλωτικά δάνεια
Χιονοστιβάδα από «κόκκινα» δάνεια. Ηδη το 1 στα 3 καταναλωτικά έχει «σκάσει», ενώ τα «κόκκινα» στεγαστικά στο 9μηνο «χτύπησαν» το 22%, τα επιχειρηματικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται βρίσκονται στο 22,5% και στο τέλος του χρόνου θα έχουν ξεπεράσει το 25%.
Τα καταναλωτικά δάνεια, από το 28,9% (τέλος 2011) στο 9μηνο προσέγγισαν το 38%, χωρίς να αποκλείεται να ξεπεράσουν και το 40%
Τα επίπεδα των επισφαλειών σήμερα «τρομάζουν» και τους πλέον ψύχραιμους, αφού διογκώνονται μέρα με τη μέρα.
Η δυναμική των καθυστερήσεων είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ασχολούνται εδώ και έναν χρόνο αποκλειστικά με τη ρύθμιση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται.
«Ζητάμε από τους πελάτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να προχωρήσουμε μαζί στη διαμόρφωση της νέας δόσης των δανείων τους, που συχνά είναι και στο 1/3 της αρχικής δόσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος τράπεζας, που δεν ανήκει στις συστημικές.

Ρυθμίσεις
Οι αναδιαρθρώσεις των δανείων είναι σήμερα η κατεξοχήν τραπεζική εργασία.
«Καθημερινά δίνουμε μάχη με τον χρόνο, για να συγκρατήσουμε τα προβληματικά δάνεια, όμως αυτά ”φουσκώνουν” όσο βαθαίνει η ύφεση».
Το πιο χαρακτηριστικό της δυναμικής των επισφαλειών είναι ότι: Τα «κόκκινα» στεγαστικά ήταν 15% στο τέλος του 2011 και φέτος στο 9μηνο έφτασαν το 22%. Εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν προσεγγίσει το 24%.
Τα καταναλωτικά δάνεια, από το 28,9% (τέλος 2011) στο 9μηνο προσέγγισαν το 38%, χωρίς να αποκλείεται να ξεπεράσουν και το 40% με το τέλος του έτους.
Τα επιχειρηματικά δάνεια -και ειδικά των μικρομεσαίων- από το 14% στο τέλος του 2011 ανέβηκαν το 22,5%, με πρόβλεψη ότι θα πλησιάσουν το 25%, αν δεν πέσει έγκαιρα ρευστό στην αγορά.
Με απλά λόγια σήμερα, που τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες είναι 231,8 δισ. ευρώ (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2012), τα «κόκκινα δάνεια» έχουν ξεπεράσει τα 52 δισ. ευρώ και στο τέλος του χρόνου -αν επαληθευθούν οι προβλέψεις- θα έχουν πιάσει τα 57-58 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο 2012 είχαν ρυθμιστεί 665.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 18,3 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 800.000 τα δάνεια που θα έχουν ρυθμιστεί την τελευταία διετία, προκειμένου να μειωθούν οι δόσεις και οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να τις εξοφλούν κανονικά.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.