ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πλήθος στοιχείων για «μαύρο χρήμα» στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας - Για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση ο Λοβέρδος


Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για το σκέλος της υπόθεσης Novartis που αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο έρχονται στη δημοσιότητα, με την Εισαγγελία να διερευνά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να έλαβε ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ από τον πρώην αντιπρόεδρο της φαρμακευτικής, Κώστα Φρουζή. Ογκωδέστατη η δικογραφία που εκτός των καταθέσεων προστατευόμενων και μη μαρτύρων, περιλαμβάνει ενημερωτικά σημειώματα και χειρόγραφες σημειώσεις, emails, ύποπτες τραπεζικές αναλήψεις, εικονικά τιμολόγια και καταφανώς ευνοϊκές προς την εταιρεία υπουργικές αποφάσεις τιμολόγησης φαρμάκων.
Σύμφωνα με σειρά υπουργικών αποφάσεων του Ανδρέα Λοβέρδου, μέρος των οποίων δημοσίευσε το News 247, η τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων έγινε σε τιμή σκανδαλωδώς υψηλότερη από αυτή που όριζε το «σύστημα» του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, πρόκειται για τα φάρμακα της Novartis όπως το Tasigna των 200 mg, το Tasigna Caps Hard των 150 mg, το Gilenya των 0,5 mg και το Lucentis των 2,3 mg. Μάλιστα για το Lucentis, στο πόρισμα υπογραμμίζεται ότι παρά την εισήγηση του τότε γενικού γραμματέα Δημόπουλου, ο Ανδρ. Λοβέρδος δεν εξέδωσε απόφαση για έγκριση του ανταγωνιστικού και φθηνότερου Avastin για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας.
 
Όπως αναφέρεται στα έγγραφα της δικογραφίας, το Tasigna των 200 mg έλαβε χονδρική τιμή 4.210 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 3.362,38 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει με βάση τον νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το Tasigna Caps Hard των 150 mg έλαβε χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 2.659,05 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει. Επίσης, το Gilenya των 0,5 mg έλαβε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 1.782,35 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει. Τέλος, το επίμαχο Lucentis των 2,3 mg έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 887,3 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα προκειμένου η Βουλή να κρίνει αν θα υπάρξει άρση ασυλίας του, ώστε να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», ενώ η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι πρόκειται για την «μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων». Συνεχίζεται η έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, ενώ στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Βαγγέλη Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.
 

Οι μαρτυρίες και οι βαλίτσες

 
Όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει το documentonews.gr, προέρχονται από την λεπτομερή καταγραφή του πορίσματος των 3.000 σελίδων του κλιμακίου των ελεγκτών της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πλήθος μαρτυριών προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και άλλων που έχουν καταθέσει με γνωστή την ταυτότητά τους, συμπίπτουν στο πρόσωπο του Ανδρ. Λοβέρδου ως χρηματιζόμενου από την εταιρεία με σκοπό να ευνοηθούν τα συμφέροντά της. 
 
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει για συχνές συναντήσεις μεταξύ του Ανδρ. Λοβέρδου και του Κ. Φρουζή, για τις ευνοϊκές αποφάσεις του πρώτου για την Novartis στο σκέλος της αποζημίωσης μόνο της εν λόγω εταιρείας για την κυκλοφορία φαρμάκων, για το ότι ο πρώην υπουργός «απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα χέρι με χέρι», καθώς και πως χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία δεν εμφανιζόταν ο ίδιος, η οποία και «είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου υγείας επί των ημερών του και μέχρι σήμερα και απ´οτι γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε».
 
Ακόμη, αναφέρεται πως η εταιρεία Prestige ανέλαβε να δοθεί βαλίτσα με χρήματα στον Ανδρ. Λοβέρδο, πως «"η εταιρεία του Εμμαν. Βουλκίδη ‘"Ιατρικές Εξελίξεις" εξέδιδε εικονικά τιμολόγια διαφήμισης και παρέδιδε χρήματα στον Φρουζή», καθώς και πως οι δύο άνδρες έστηναν «σικέ δημοσιεύματα» κριτικής για τις περικοπές στον χώρο της υγείας.
 
Σε άλλη μαρτυρία, αυτή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», γίνεται εκτενής αναφορά σε μαύρο ταμείο της Novartis για την χρηματοδότηση πολιτικών, ενώ γίνεται ακόμα λεπτομερείς αναφορά στις μεθοδεύσεις για την κυκλοφορία των δύο φαρμάκων, Gilenya Και Tasigna150, μέσω της εταιρείας Prestige, με αναφορά στην εμπλοκή των δημοσιογράφων, Νίκου Χασαπόπουλου και Έλενας Φυντανίδου.
 
«Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από τη Novartis έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στη διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθήσει σε επίπεδο δημοσιότητας την κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο φαρμάκων μέσα στον Αύγουστο του 2011, να καλλιεργηθεί μια θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου και να καλλιεργηθεί η θετική εικόνα του Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ» αναφέρεται συγκεκριμένα. Επίσης, ο ίδιος μάρτυρας υποστηρίζει πως γνωρίζει πως ο Ανδρ. Λοβέρδος δωροδοκήθηκε, αναφέροντας πως «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά», ενώ κάνει αναφορά και σε άλλο ποσό, 70.000 ευρώ, με σκοπό να μην εγκρίνει ανταγωνιστικό φάρμακο του Lucenti, για την ωχρά κηλίδα.

 
Ο ίδιος μάρτυρας αναφέρει και άλλες αποφάσεις και κινήσεις του Ανδρ. Λοβέρδου, όπως την κρυφή από την υπόλοιπη αγορά ενημέρωση της Novartis για την έκδοση ομολόγων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, με αποτέλεσμα να αποφύγει σημαντική ζημιά η εταιρεία, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες. Ακόμη, αναφέρεται στην εμπλοκή του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου, Νίκου Μανιαδάκη, περιγράφοντάς τον ως μεσάζοντα μεταξύ της εταιρείας και του Ανδρ. Λοβέρδου.
 
Το ίδιο δημοσίευμα του documentonews.gr κάνει ειδική αναφορά και σε μαρτυρίες άλλων μαρτύρων, ως εξής:
 
  • Μάρτυρας (από την εταιρεία genesis pharma) καταθέτει για την ευνοϊκή τιμολόγηση του φαρμάκου Gilenya
  • Μάρτυρας από την διαφημιστική εταιρεία του Εμμανούηλ Βουλκίδη ( τις νέες ιατρικές εξελίξεις που θα κληθούν ως ύποπτοι) αναφέρθηκε σε αναλήψεις που είχε κάνει ο ίδιος προσωπικά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Βουλκίδη, ύψους 1.160.000 ευρώ
  • Μάρτυρας που κλήθηκε από τον 9,84fm, όπως και οι υπεύθυνοι των ραδιοφώνων Βήμα και Σκαϊ, μια και βρέθηκαν τιμολόγια που είχαν δήθεν κοπεί για υπηρεσίες, κατέθεσε ότι δεν έκαναν ποτέ στον σταθμό διαφημίσεις για την Novartis.
  • Μάρτυρας από τον Σκαϊ πιστοποιεί ότι δεν κάναμε «καμία τιμολόγηση προς την Novartis».
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πραγματογνώμονας της εισαγγελέως Διαφθοράς διαπίστωσε πως πράγματι υπήρξε έκδοση τιμολογίων της εταιρείας του Εμ. Βουλκίδη για διαφημίσεις στους ανωτέρω ραδιοφωνικούς σταθμούς, περί τις 90.000 ευρώ.
 
Ακόμη, αναφέρεται σε άλλον μάρτυρα που ήταν μέλος της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου Υγείας την επίμαχη περίοδο, ο οποίος και δηλώνει πως δεν πήγε ποτέ στην επιτροπή το φάρμακο Gilenya, ούτε και υπήρξε ενασχόλησή της για τον καθορισμό της τιμής του με βάση τις τρεις χαμηλότερες της Ευρώπης, όπως προβλέπεται. Οι ίδιες πληροφορίες καταγράφουν χειρόγραφο σημείωμα του Εμμ. Βουλκίδη για «"συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160 και την ένδειξη ότι "έλαβε συνολικά 433.000 ευρώ"», ενώ φέρεται να έγινε άνοιγμα των λογαριασμών Βουλκίδη, κατά το οποίο προέκυψαν αναλήψεις ύψους 1.122.760 ευρώ από υπάλληλό του.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τα όσα αναφέρονται για την εμπλοκή εταιρειών ΜΜΕ για τις δωροδοκίες της Novartis, αναφέρονται και σε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιλαμβάνεται στη δικογραφία. 

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας, πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 - 2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η NOVARTIS δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αναφέρεται επίσης, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Κ. Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. «Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για την NOVARTIS. Ο Φρουζής, έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια...», αναφέρεται στο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

 
Την ίδια ώρα, από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν ήδη «φύγει» κλήσεις, πλην αυτών που αφορούν τους υπεύθυνους της επίμαχης διαφημιστικής εταιρίας, και προς πέντε κρατικούς υπαλλήλους, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων με ερευνώμενο αδίκημα την απιστία. Οι κλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους εκτιμάται ότι στην πορεία θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του Δημοσίου υπό έλεγχο, όσον αφορά το θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων.
 
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πρώτες πέντε κλήσεις σε εξηγήσεις, που ήδη εστάλησαν, φαίνεται να αφορούν συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εμφανίζουν τιμές σε απόλυτη απόκλιση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εντός Ευρωζώνης. Η βασική μέριμνα της εισαγγελικής έρευνας αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων με κύρια παράμετρο διαδρομές χρημάτων, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν «ξεπλυμένα», σε δωροδοκίες.
 
Τα στοιχεία της έρευνας, που έχουν στη διάθεσή τους οι Εισαγγελείς, φαίνεται να ανέδειξαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ύποπτη διαδρομή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών. Η αρχή της πορείας των επίμαχων χρημάτων, κατά το υλικό που αξιολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, βρίσκεται στην έδρα της μητρικής εταιρίας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας από όπου και φθάνει στην εδώ θυγατρική.
 
Κατά τις εκτιμήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, από τα στοιχεία που διαθέτουν, ένα μέρος του ποσού καταβάλλεται στην επίμαχη διαφημιστική εταιρία, η οποία εμφανίζει τιμολόγια προς τα τρία συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία, ωστόσο, φαίνεται να είναι εικονικά. Τα χρήματα καταλήγουν την ίδια μέρα ως αναληφθέντα μετρητά στα χέρια συγκεκριμένου προσώπου. Η πρώτη εκτίμηση των Εισαγγελέων είναι ότι τα ποσά αυτά, αφού «ξεπλύθηκαν» χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα μετρητά, για δωροδοκία «αγνώστων προς το παρόν προσώπων». Η συγκεκριμένη διαφημιστική εμφανίζεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα το διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 με τα οικονομικά της στοιχεία να καταδεικνύουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανοδικούς τζίρους που συνδέονται μόνο με τη Novartis.

https://www.thepressproject.gr