ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε στα 132 της χρόνια η Χβίτσαβα


 Τιφλίδα: Πέθανε στα 132 της χρόνια η Χβίτσαβα
Η (θρυλούμενη ως) γηραιότερη στον κόσμο
Το γεωργιανό διαβατήριο της Χβίτσαβα με την ημερομηνία γέννησής της να αναγράφει «8 Ιουλίου 1880»

Ήταν ή δεν ήταν 132 ετών; Τα σοβιετικά έγγραφα της γεωργιανής Αντίσα Χβίτσαβα, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 132 ετών, γράφουν πως γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1880, ωστόσο η ηλικία της αμφισβητήθηκε, παρόλο που γείτονες και φίλοι της επιβεβαιώνουν πως όντως ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Το πιστοποιητικό γεννήσεώς της είχε χαθεί στις επαναστάσεις και τον πόλεμο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ αλλά είχε δύο έγγραφα της σοβιετικής εποχής που πιστοποιούσαν την ηλικία της, ενώ η γεωργιανή κυβέρνηση είχε δεχτεί τον ισχυρισμό της και της είχε χορηγήσει διαβατήριο με την ημερομηνία «1880».
Όπως και νά’ χει, η υπεραιωνόβια γιαγιά ήταν 37 ετών όταν ξέσπασε η Ρωσική Επανάσταση και 60 όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Χβίτσαβα πέρασε ολόκληρη τη ζωή της στο χωριό Σάχινο, στη δυτική Γεωργία, αποσύρθηκε από τη δουλειά της, ως συλλέκτρια τσαγιού και καλαμποκιού, το 1965, σε ηλικία 85 ετών ενώ λέγεται πως είχε 12 εγγόνια, 18 δισέγγονα και τέσσερα τρισέγγονα.
Την τελευταία δεκαετία περπατούσε με δυσκολία, περνούσε πολλές ώρες στο κρεβάτι και λόγω των παραμορφωμένων της δακτύλων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλέξιμο. Ωστόσο δεν είχε χάσει καθόλου την οξύνοιά της.
Μάλιστα, όταν την ανακάλυψαν τα δυτικά ΜΜΕ, πριν από 2 χρόνια, ζήτησε να τη φωτογραφήσουν αφού πρώτα βάλει κραγιόν!
Είχε αποδώσει την μακροζωία της στη «πολλή δουλειά στο χωράφι και στην καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ντόπιου μπράντι».
Όπως αναφέρει το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Γεροντολογίας, τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στη Γη φέρει η γαλλίδα Ευγενία Μπλάνσαρντ που γεννήθηκε το 1896, δεχόμενη μόνο τα επίσημα πιστοποιητικά γέννησης των υπεραιωνόβιων που θέλουν να μπουν στα αρχεία τους.