ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Περισσότερα από 3,5 εκ. ευρώ τα χρέη του πρώην Δήμου Παραλίας



Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης η παραλαβή της καταγραφής των χρεών του πρώην Δήμου Παραλίας που αφορούν περισσότερα από 2.000 τιμολόγια και περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ, στοιχεία που διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο που έκαναν ορκωτοί λογιστές, βρίσκοντας πολλές παραβάσεις και ελλείψεις στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.
Το Συμβούλιο αποφάσισε να παραλάβει τη λίστα του ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών και να αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση ώστε μελλοντικά να διερευνηθούν πιθανόν άλλες ευθύνες που υπάρχουν στα πολιτικά πρόσωπα και σε υπαλλήλους.
Ο κ. Σατραζέμης
Ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης που έκανε την εισήγηση αναφέρθηκε τόσο στο σκεπτικό της καταγραφής που έγινε, τονίζοντας ότι πλέον θα δοθεί και μια απάντηση στους ψιθύρους που υπήρχαν και σε ότι σκίαζε αυτό το θέμα.
Ο αντιδήμαρχος είπε ότι κατά τη διαδικασία της απογραφής προβλεπόταν να γίνει καταγραφή όλων των μη εξοφλημένων παραστατικών των Δήμων, τιμολογίων και αποδείξεων, που δεν είχαν πληρωθεί και όσα ήταν σε εκκρεμότητα.
Από τους Δήμους Πιερίων, Ελαφίνας, Κορινού και Πέτρας τα παραστατικά δόθηκαν στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Κατερίνης, κάτι που δεν συνέβη με τον Δήμο Παραλίας και συνεπώς ολοκληρώθηκε η λογιστική απογραφή αλλά παρέμεινε εκκρεμής η φυσική απογραφή με αποτέλεσμα να υπάρχουν ερωτηματικά για τα τις πραγματικές υποχρεώσεις του Δήμου που πέρασαν στον νεοσύστατο Δήμο.

Ο έλεγχος
Στον έλεγχο που έγινε από τους ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης διαπιστώθηκε έλλειψη σε συνοδευτικά δικαιολογητικά και υπογραφές, τιμολόγια μη καταχωρημένα στο μηχανογραφικό σύστημα, βεβαιώσεων καλής εκτέλεσης και παραλαβής υλικών, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία και τιμολόγια για τα οποία απουσίαζαν εντελώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς αποφάσεις των οργάνων του Δήμου.
Ο Ορκωτός ελεγκτής
Ο ορκωτός ελεγκτής Βασίλης Πατερομιχελάκης ανέλυσε όλα τα στοιχεία που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο αλλά και τις ελλείψεις που έχουν τα παραστατικά που καταγράφηκαν. Τα παραστατικά που βρέθηκαν, αλλά δεν είχαν καταχωρηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του Δήμου Παραλίας αφορούν στο ποσό των 80.592,49 ευρώ.
Στα παραστατικά που δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμής και έχουν καταχωρηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του Δήμου Παραλίας, για το 2003 - 2006, το ποσό ανέρχεται στις 266.878,12 ευρώ, ποσά για τα οποία αν οι δικαιούχοι δεν έχουν προσφύγει νομικά, τα χρέη παραγράφονται λόγω παρέλευσης 5ετίας, όπως ορίζει ο Νόμος.
Για τη χρήση από το 2007 έως το 2010, που αναφέρονται στο ποσό του 1.465.403,02 ευρώ υπάρχουν παραστατικά, που είτε δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είτε δεν υπάρχουν συμβάσεις και έχουν τυπικές ή ουσιαστικές ελλείψεις.
Πρόταση για σύσταση επιτροπής
Μάλιστα, για τον έλεγχο των παραστατικών προτάθηκε στην εισήγηση, να συσταθεί επιτροπή από αιρετούς και δημοτικούς υπαλλήλους που να προχωρήσει στον έλεγχο των τιμολογίων και σε εξέταση των υπαλλήλων και των πολιτικών προσώπων του Δήμου Παραλίας ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να βρεθεί μια λύση.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το σύνολο σχεδόν των συμβούλων που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση, καθώς δεν είχε εμπεριστατωμένη νομική υποστήριξη ώστε να γνωρίζουν ότι είναι μία νόμιμη διαδικασία.
Επίσης, προτάθηκε να δοθεί μια προθεσμία 40 ημερών ώστε να μπορέσουν οι ιδιώτες στους οποίους χρωστά ο Δήμος Παραλίας να προσκομίσουν στον Δήμο Κατερίνης όσα δικαιολογητικά έχουν και μπορούν να συμπληρωθούν, για να μπορέσουν τελικώς να πληρωθούν.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης
Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές και στάθηκε στο ότι το ποσό που χρωστούσε ο Δήμος Παραλίας είναι 3.569.120 ευρώ, ενώ από τη ΔΕΥΑ Παραλίας, μόνο σε έναν κατασκευαστή, οφείλονται περισσότερα από 1.550.000 ευρώ. «Πλέον δεν συζητούμε ούτε τι έδωσε ούτε τι άφησε.
Έγινε ένας συστηματικός έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές και αρχικά από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Για εμάς τα παραστατικά που δεν έχουν σύμβαση και άλλα δικαιολογητικά, κατ' ουσία είναι άγνωστα. Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι μου χρωστάς και να μην έχει σύμβαση¨, ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:
«Κλείνει ένα θέμα που σήμερα αφορά το Δήμο Κατερίνης. Ο Δήμος Κατερίνης αυτό που οφείλει να κάνει, να αποστείλει τα στοιχεία στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση που ελέγχει τη νομιμότητα, ώστε να κρίνουν ποιες είναι οι παρεπόμενες ενέργειες και συνέπειες. Εδώ δεν γίνεται πολιτική κουβέντα.
Έγινε η απογραφή και καταθέτουμε αριθμούς, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε έστω κάποια λεφτά σε αυτούς που χρωστούσε ο τότε Δήμος Παραλίας, γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε, καθώς είμαστε σε έλεγχο».
Ο κ. Μηλιωτης
Από την πλευρά του ο κ. Μηλιώτης είπε ότι τα 2.000 περίπου τιμολόγια που εμφανίζονται στη λίστα δείχνουν ότι κανείς στο Δήμο Παραλίας δεν πληρώνονταν.
«Τι σόι διαχείριση ήταν αυτή; Μιλάμε για ένα απόλυτο αίσχος. Μια ντροπή. Γιατί νομίζετε ότι απαξιώθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση; Γιατί κάποιοι τέτοιοι δήμοι βρίσκονται ανά την επικράτεια και τελικά προσβάλλουν τους πάντες».
Ο κ. Μάντζιος
Ο κ. Μάντζιος στην τοποθέτησή του είπε ότι εκτός από τη διαχείριση πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους ανθρώπους που έχουν προμηθεύσει το Δήμο Κατερίνης.
Ο κ. Μάντζιος ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας εκ των προτέρων έλεγχος από τον Δήμο Κατερίνης πριν τη συνένωση και είπε ότι δεν υπάρχει λύση με τα τιμολόγια για τα οποία δεν υπάρχουν τα πρωτότυπα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τους ανθρώπους που είναι απλήρωτοι.
Επίσης είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο οι οφειλές συμβαδίζουν με την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου και αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες να αποδοθούν.
Ο κ. Καραφουλίδης
Ο κ. Καραφουλίδης ανέφερε ότι παλαιότερες προστάσεις για να γίνει έλεγχος στο Δήμο Παραλίας είχαν ψηφιστεί μόνο από την αντιπολίτευση, και τόνισε ότι ο Δήμος Παραλίας δεν ενσωματώθηκε ποτέ στον Καλλικρατικό Δήμο λογιστικά.
Επίσης, ανέφερε ότι έχουν έρθει και αναφορές προς την Οικονομική Επιτροπή από τον δήμαρχο Παραλίας και τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν και από τους συμβούλους που είχαν υπηρετήσει τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή.
Για την πρόταση να συσταθεί η επιτροπή που θα δει ξανά τα τιμολόγια είπε ότι είναι μια ενέργεια συγκάλυψης και όχι διαφάνειας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Στις τοποθετήσεις όλοι σχεδόν οι σύμβουλοι ανέφεραν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και να μη εμπλακεί το δημοτικό συμβούλιο σε περιπέτειες. Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι υπήρχε μια φημολογία πάνω στα προβλήματα του Δήμου Παραλίας, όμως από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
«Τα υπόλοιπα φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό και να αποδοθούν οι ευθύνες σύμφωνα με το νόμο. Ευθύνη έχουν όσοι διοικούσαν το Δήμο Παραλίας», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Μαλτζάρης είπε ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνει νωρίτερα και τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ένα όργανο που επικυρώνει αποφάσεις υπηρεσιών αλλά ένα πολιτικό όργανο και θα έπρεπε να κληθούν στη συνεδρίαση μέλη της διοίκησης του τότε Δήμου Παραλίας.
Επίσης ο κ. Μαλτζάρης είπε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι σύννομη η διαδικασία που προτείνεται με την επιτροπή αιρετών και υπαλλήλων. «Πως ένας τέτοιος Δήμος με τέτοιες πλουτοπαραγωγικές πηγές έφθασε σε αυτό το σημείο», διερωτήθηκε ο κ. Μαλτζάρης.