ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Πώς μπορούν να διαγραφούν τα χρέη ως 20.000 ευρώ στο Δημόσιο

ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΦΤΑ ΕΥΡΩ

Ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους αναμένεται να δώσει η δυνατότητα διαγραφής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο μέχρι ύψους 20.000 ευρώ, την οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, κάνοντας λόγο για «Σεισάχθεια».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους, γίνεται χρήση διατάξεων που υπάρχουν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη και πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη για χρέη προς Δημόσιο Τράπεζες κλπ.
Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ τα χρέη που μπορούν να υπαχθούν στη Σεισάχθεια αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000 ευρώ.
Για να μπορέσει να υπαχθεί κανείς στη σχετική διάταξη, θα πρέπει ο οφειλέτης να μην έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητη περιουσία, να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια, να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ως 1.000 ευρώ. Πέραν τούτου, θα πρέπει να μην έχει κανένα εισόδημα ένα χρόνο πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικίο για τη διαγραφή του χρέους και να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του. Επιπλέον, το  ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, για τα οποία θα πρέπει να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή τους.
Ο ειρηνοδίκης, εφόσον πληρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις και εφόσον οι δανειστές δεν τις αμφισβητούν, μπορεί να διατάξει την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση. Με την απόφαση αυτή αυτόματα αναστέλλονται τα πάσης φύσεως διωκτικά μέτρα. Η διάρκεια της απαλλαγής είναι 18 μήνες και στο διάστημα αυτό αναστέλλονται τα πάσης φύσης ατομικά διωκτικά μέτρα. Ο οφειλέτης μέσα σε αυτή την περίοδο θα πρέπει εάν μεταβληθούν τα περιουσιακά ή εισοδηματικά στοιχεία, τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του να ενημερώνει ανά τρίμηνο της γραμματεία του Ειρηνοδικείου όπου τηρείται ο φάκελός του. Μετά το τέλος του 18μηνου και εφόσον η οικονομική του κατάσταση παραμένει σε δυσχερή θέση, τότε απαλλάσσεται πλήρως από το υπόλοιπο των χρεών.