ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Συνθήκες πείνας για 250.000 μαθητές σε 2000 σχολεία…

αχλαδι
Αυξάνεται δραματικά από χρόνο σε χρόνο ο αριθμός των μαθητών  που πηγαίνουν  σχολείο  πεινασμένοι. Το Ινστιτούτο Prolepsis  που υλοποιεί από το 2012  ένα πρόγραμμα Σίτισης στα σχολεία  ευπαθών περιοχών της χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία ανατριχιαστικά  που φανερώνουν το  μέγεθος της  επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας που μαστίζει τη χώρα μας , λόγω οικονομικής κρίσης.
Από την επεξεργασία  των δεδομένων που συλλέχθησαν κατά την περσινή εφαρμογή ( 2014-15)του προγράμματος Σίτισης στα σχολεία , προκύπτει ότι:……….
  • Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Σίτισης,  βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια.
  • Το 21% των παιδιών βίωναν  πείνα.
  • Σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα.
  • Στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμιά πηγή εισοδήματος.
  • Το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι.
  • Το 7% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.
Φέτος, έχουν υποβάλλει αίτηση για να υπαχθούν στο πρόγραμμα  2032 σχολεία από όλη την Ελλάδα . Ο αριθμός αυτός που αντιστοιχεί στο 16% των δημόσιων σχολείων της χώρας και περίπου σε 250.000 μαθητές και φανερώνει καθαρά το μέγεθος του προβλήματος. Οι πόροι όμως που έχουν εξασφαλιστεί  μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για την κάλυψη 100 σχολείων με 7.500 μαθητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Ενας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας.
Το φετινό πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ξεκινά την εβδομάδα αυτή σε σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης  Τύπου, που παραχώρησε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis,  διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγιεινής, καθηγήτρια  Αθηνά Λινού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ημέρα Διατροφής (16/10) και την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας (17/10), ανέφερε ότι η αύξηση των αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα είναι ενδεικτική της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33% και σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες επίσης αγγίζουν το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» εξήγησε η Αθηνά Λινού.
“Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο, ή διακόπτουν τη φοίτηση”, ανέφερε , ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται στο 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.
«Οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο και να αποδώσουν στα μαθήματά τους. Το πρόβλημα πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» κατέληξε η κ. Λινού.
Η Αθηνά Λινού καλεί σε συστράτευση όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου «να αποφευχθεί ο κίνδυνος και για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους. κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο».
Το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ στηρίζεται από την έναρξή του, σε δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το φετινό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα, με δωρεά ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.