ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στην τραγωδία στα Τέμπη

Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στην τραγωδία στα Τέμπη
Ένα τραγικό περιστατικό που μέχρι και σήμερα έχει μείνει άσβεστο από τη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας
Μια μέρα σαν σήμερα, πριν 16 χρόνια, λίγο πριν τις 19:30 της Κυριακής 13 Απριλίου 2003 λαμβάνει χώρα στα Τέμπη μία ανείπωτη τραγωδία. Μία νταλίκα συγκρούστηκε με λεωφορείο γεμάτο με μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Αθήνα.
Όλα συνέβησαν όταν ο οδηγός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν έχασε τον έλεγχο στο δρόμο που διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών, περίπου στο 388ο χλμ της Ε.Ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το τουριστικό λεωφορείο.Τα νοβοπάν έκοψαν σαν ξυράφια το όχημα, αφαιρώντας τη ζωή 21 παιδιών και τραυματίζοντας σοβαρά άλλα εννέα.

Το λεωφορείο είχε διαλυθεί ολοσχερώς, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν δυο ώρες να απεγκλωβίσουν όλους τους μαθητές.
Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό που μέχρι και σήμερα έχει μείνει άσβεστο από τη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι φωτογραφίες από το δυστύχημα που έκαναν τότε τον γύρο της δημοσιότητας έδιναν μια ακόμη πιο αποτρόπαιη διάσταση στην τραγωδία.Οι διασωθέντες μαθητές, οι συγγενείς των θυμάτων, ολόκληρη η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα θρήνησε τότε τα αδικοχαμένα παιδιά.
Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς, όμως δεν διευκρινίστηκαν ποτέ πλήρως. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε για έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να αποσυρθεί μήνες πριν.Η δίκη
Η εκδίκαση της υπόθεσης ήρθε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008. 
Ποινές επιβλήθηκαν σε έξι συνολικά άτομα. Ανάμεσά τους, ο οδηγός της νταλίκας που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν με ποινές από 4 έως 14 χρόνια.
Ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε τους μαθητές αθωώθηκε.
Παράλληλα, επιδικάστηκε αποζημίωση 8,5 εκατ. ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όμως οι συγγενείς, οι φίλοι και η τοπική κοινωνία του Μακρυχωρίου Ημαθίας δε σταμάτησαν να θρηνούν τα παιδιά που "έφυγαν" τόσο άδικα.
Και μία ακόμη παρόμοια τραγωδία
Ενάμιση περίπου χρόνο αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2004, σε ένα παρόμοιο ατύχημα με θύματα επτά μαθητές της Α' τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων θα χάσουν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στο «πέταλο» του Μαλιακού, στο 176ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας
Τέμπη 2