ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Τα Σκυλιά Μπορούν Να Καταλάβουν Αν Κάποιος Είναι Κακός Άνθρωπος

Τα Σκυλιά Μπορούν Να Καταλάβουν Αν Κάποιος Είναι Κακός ΆνθρωποςΕάν είστε κάτοχος κατοικίδιου ζώου, πιθανότατα έχετε υποψιαστεί πολλές φορές ότι ο γούνινος φίλος σας είναι αρκετά διορατικός και τώρα μια νέα μελέτη δείχνει πόσο έξυπνο μπορεί να είναι το σκυλί σας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience και Biobehavioural Reviews δείχνει ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, αναφέρει η Metro. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να πει εάν ένα άτομο είναι κακό προς έναν άλλο άνθρωπο.

Και τα έξυπνα πλάσματα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να επηρεάσουν τον τρόπο που ανταποκρίνονται στη συνέχεια σε κάποιον … Συμπεριλαμβανομένου και εσάς αν είστε αυτός που είναι λίγο αγενής!


Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες σκύλων να δρουν σε διαφορετικά σενάρια, ενώ οι σκύλοι τους παρακολουθούσαν. Οι εθελοντές προσποιήθηκαν ότι αγωνίζονται κατά το άνοιγμα ενός δοχείου πριν ζητήσουν από δύο ερευνητές να τους βοηθήσουν.

Στο πρώτο σενάριο, ένας ερευνητής παρέμενε εκεί παθητικά, ενώ ο συνάδελφός τους προσέφερε βοήθεια. Στο δεύτερο, ένας ερευνητής παρέμεινε παθητικός, ενώ ο άλλος αρνήθηκε ενεργά να βοηθήσει.

Μετά την ολοκλήρωση των δύο σεναρίων, και οι δύο ερευνητές προσέφεραν στο σκύλο ένα κέρασμα … Και, εδώ, είναι το ενδιαφέρον: στο πρώτο σενάριο, τα σκυλιά ήταν εξίσου πιθανό να πάρουν ένα κέρασμα και από τους δύο ερευνητές.

Αλλά στο δεύτερο σενάριο, όπου ένας από τους ερευνητές σκόπιμα είχε φερθεί άσχημα στους ιδιοκτήτες τους, τα σκυλιά ήταν πολύ πιο πιθανό να αγνοήσουν εκείνον που ήταν δυσάρεστος, αποφεύγοντας το κέρασμά του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν κάποιος είναι αγενής και να τον κρίνουν αναλόγως.

Έτσι, την επόμενη φορά που το σκυλί σας φαίνεται να μη συμπαθεί κάποιον, κρατήστε σημειώσεις!