ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Στο κέντρο ημέρας "4 Εποχές" του ΨΝΠΟ Πρόγραμμα υποστήριξης & ψυχοεκπαίδευσης οικογένειας


Η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα [Π.Θ.Ο.] του Κέντρου Ημέρας "4 Εποχές" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου [Εθν. Αντιστάσεως 51], θέλοντας να δώσει έμφαση στη συμμετοχή της Οικογένειας στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου, επιδιώκοντας την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την ομαλή ενδοοικογενειακή ατμόσφαιρα, ξεκίνησε έναν κύκλο συναντήσεων των συγγενών των ατόμων που πάσχουν από ψυχικό νόσημα με Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.

Πρόκειται για έξη συναντήσεις, που πραγματοποιούνται μία φορά τη βδομάδα. Οι συμμετέχοντες βρίσκονται πλαισιωμένοι τόσο από θεραπευτές όσο και από την παρουσία άλλων ατόμων που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα - ασθένειες και δυσκολίες.
Παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε συγγενή να μοιρασθεί τα βιώματα, να ανταλλάξει απόψεις και εμπειρίες και να δεχθεί συμβουλές, πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα των άλλων συμμετεχόντων.
Επίσης του επιτρέπει να κατανοήσει έμπρακτα ότι δεν είναι μόνος του και να κερδίσει την αισιόδοξη πεποίθηση ότι μέσα στην ομάδα όλοι μαζί ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ.
Η ψυχοεκπαίδευση έχει διδακτικό χαρακτήρα με σκοπό την πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των συγγενών για τη φύση της νόσου, τα χαρακτηριστικά της και τους παράγοντες που διατηρούν το πρόβλημα, έτσι ώστε να αποκτηθούν δεξιότητες και τεχνικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η ψυχική νόσος προκαλεί.
Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους συγγενείς να γνωρίσουν τους χώρους του κέντρου Ημέρας "4 Εποχές" και ταυτόχρονα να εξοικειωθούν με τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και να λάβουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχονται για να αποκτήσουν καλύτερη προσβασιμότητα.
Το πρόγραμμα Υποστήριξης και Ψυχοεκπαίδευσης της Οικογένειας, παρέχεται δωρεάν στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας.
Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Κ.Η. "4Εποχές" κατάλληλα διαμορφωμένο, όπου παρευρέθηκε και ο Αναπλ. Δ/της κ. Εμμαν. Κοσμαδάκης και ενημέρωσε τους γονείς-επισκέπτες σε τρέχοντα λειτουργικά θέματα του Κ.Η., την έναρξη του κύκλου αυτού των συνεδριάσεων-ενημερώσεων έκανε το μέλος της Π.Θ.Ο. κ. Αθαν. Πετρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τόσο τον τρόπο λειτουργίας όσο και τους επιδιωκόμενους στόχους του Κ.Η.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Πετρόπουλος είπε:
* Το Κ.Η. "4 Εποχές" απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές, με ψυχοκοινωνικά και κινητικά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς.
* Πρόκειται για μια σύγχρονη και πρωτοποριακή αποκαταστασιακή δομή με αποτέλεσμα να έχει εξυπηρετήσει μέχρι τώρα περίπου 700 συμπολίτες μας, και το 2011 είχε επισκεψιμότητα για όλες τις δράσεις του γύρω στις 5900.
* Στους χώρους του Κ.Η., υπάρχουν υποδομές για εξειδικευμένες δραστηριότητες [ π.χ. για την υποδοχή, τις συναντήσεις της Π.Ο., τις συνεδρίες με τα μέλη και τις οικογένειες τους, το αρχείο και πιο συγκεκριμένα υπάρχουν, υποδοχής/σαλονιού, κουζίνας/τραπεζαρίας, εργαστήρι μικροκατασκευών και προεπαγγελματικής κατάρτισης, χώρος εργοθεραπείας, αίθουσα φυσικοθεραπείας, γυμναστήριο, κομμωτήριο/αισθητικής περιποίησης, αίθουσα εκμάθησης μουσικής-χορωδίας-εκμάθησης Η/Υ, αίθουσα χαλάρωσης.
* ΣΤΟΧΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
- Να παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης με βάση τις ανάγκες των μελών.
- Να λειτουργεί προληπτικά στην υποτροπή.
- Να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των αποδεκτών των υπηρεσιών του, υποστηρίζοντας την ένταξή τους στις κοινωνικές διαδικασίες.
- Να βελτιώνει την αυτοεικόνα τους και να λειτουργεί προληπτικά στην περιθωριοποίηση και την κοινωνική απομόνωση.
- Να μειώσει το κοινωνικό στίγμα.
- Να παρέχει προ-επαγγελματική εκπαίδευση.
- Να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στα μέλη και στις οικογένειές τους.
- Να υποστηρίζει το δικαίωμα των μελών για πρόσβαση σε υπηρεσίες κάθε είδους εξυπηρέτησης της κοινότητα.
- Η διαρκής βελτίωση της αυτοεικόνας της λειτουργικότητας και η ελαχιστοποίηση των ανικανοτήτων και μειονεξιών της.
- Η ανάπτυξη του επιπέδου ανεξαρτησίας τους, η ενθάρρυνση της κοινωνικής τους συμμετοχής και της παραγωγικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους στην Κοινότητα.
- Η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής στην Κοινότητα.
- Η ψυχολογική - συμβουλευτική παρέμβαση στο άτομο και στην οικογένεια και η ευαισθητοποίηση του Κοινωνικού περιβάλλοντος απέναντι στην ψυχική αρρώστια.
- Εκπαίδευση της οικογένειας κυρίως σε θέματα που αφορούν την πρόληψη των υποτροπών και τη στήριξη τους ασθενούς.
- Προγράμματα δράσεων ανάπτυξης συνεργασίας με εθελοντές και συλλόγους.
- Η καταπολέμηση του Κοινωνικού στίγματος που βαραίνει τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του.
- Η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
- Διοργάνωση κοινωνικών εθιμοτυπικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.
- Συμμετοχή σε ποικίλες εκδηλώσεις της Κοινότητας.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ.Η. ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Κ