ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Φοβάται σύγκρουση Μέρκελ-Ολάντ

  Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο σοσιαλιστής Μισέλ Ροκάρ, δήλωσε σήμερα πως φοβάται μια "σύγκρουση" ανάμεσα στον εκλεγμένο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ γύρω από την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

"Υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε σύγκρουση με την Άγγελα Μέρκελ", δήλωσε ο Μισέλ Ροκάρ στο ραδιοσταθμό Radio Classique/Public Senat, προσθέτοντας πάντως πως η "γερμανική ανάπτυξη είναι σπασμένη" και πως "τίθεται (εκεί) το πρόβλημα της ανάπτυξης". "Φοβάμαι πολύ μήπως ένα γαλλικό αίτημα γίνει σύμβολο καβγά (...) ενώ ο κανόνας του παιγνιδιού στην Ευρώπη είναι ο σταδιακός συμβιβασμός", πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός (1988-1991) του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.


Ο εκλεγμένος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητεί μια επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής συνθήκης δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπογράφηκε από 25 ευρωπαϊκές χώρες με πρωτοβουλία κυρίως της Γερμανίας, για να προστεθουν σ' αυτή μέτρα ανάπτυξης. Το Βερολίνο επιμένει στη λιτότητα.
"Είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς ξανά μια συνθήκη που μόλις διαπραγματεύτηκες", συμφώνησε ο Μισέλ Ροκάρ. "Όμως είναι ατελής". "Θα πρέπει να μπορέσουμε να φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα και αυτό παίζεται μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες", πρόσθεσε.