ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ενα δισ. λιγότερο προς την Ελλάδα


Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκταμίευση της δόσης του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τελικά, τα χρήματα θα δοθούν σε δύο δόσεις, καθώς…«κόπηκε» ένα δισ. ευρώ, το οποίο δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο σύμφωνα με το EFSF.
Σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναφέρει ότι αποφάσισε την εκταμίευση του χρηματικού ποσού των 4,2 δισ. ευρώ την Πέμπτη και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, το οποίο «δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο» θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Χθες, το βράδυ, όπως και μετέδιδε το ipop.gr, ξεπεράστηκε η εμπλοκή που προέκυψε με την εκταμίευση, αλλά εκφράστηκαν αντιδράσεις από κάποιες χώρες, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης, με αποτέλεσμα να δοθεί στην Ελλάδα ένα δισ. ευρώ λιγότερο από τα αναμενόμενα.
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από την Κομισίον ότι θα δοθεί κανονικά η δόση των 5,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπήρξαν διαρροές στον διεθνή τύπο ότι η Φιλανδία και η Γερμανία είχαν αντιρρήσεις λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα. Νωρίτερα, μάλιστα, το Reuters, μετέδωσε ότι το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF θα εκταμιεύσει αύριο κανονικά τη δόση, όλο το ποσό και πως δεν ισχύουν οι φήμες.
Την αρχή έκανε η Wall Street Journal νωρίς το απόγευμα όταν δημοσίευσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν την πιθανή καθυστέρηση της καταβολής της δόσης των 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω ανησυχιών Φιλανδίας και Γερμανίας για πολιτική αναταραχή στη χώρα.
Η Φιλανδία και  η Γερμανία προέβαλαν αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα να προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα «μικρό Eurogroup», δηλαδή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών για να αποφασίσει σχετικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εμπλοκή ήρθε μετά τις επιστολές Τσίπρα προς την τρόικα, με τις οποίες αμφισβητεί την εγκυρότητα πλέον των δεσμεύσεων της χώρας έναντι του μνημονίου και των πιστωτών, αλλά και για τεχνικούς λόγους, όπως η μη ύπαρξη κυβέρνησης για να εγγυηθεί την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου και τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου και οι περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ αποτελούσαν προϋποθέσεις του Δεύτερου Μνημονίου και, κατά συνέπεια, της δόσης του Μαϊου. Εντός Μαΐου λήγουν πρέπει να πληρωθούν ομόλογα και τόκοι ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ομόλογα που δεν συμμετείχαν στο PSI συνολικά άνω των 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις Ιουνίου και Ιουλίου ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Η επόμενη δόση ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, αφού πρώτα θα έδινε το πράσινο φως η τρόικα. Η πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα είχε προγραμματιστεί να γίνει μέχρι 21 Μαΐου και άλλη μία στα τέλη Ιουνίου μαζί με τα αναλυτικά μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι η Κομισιόν σκοπεύει να καταβάλει στις 10 Μαΐου την επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, εκ των οποίων τα 4,5 δισεκατομμύρια προορίζονται για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων, το επιβεβαίωσε
Ωστόσο, τόσο ο Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ολι Ρεν υπογράμμισαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί μονόδρομο για όλα τα υπερχρεωμένα κράτη της Ενωσης και κατέστησαν σαφές ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης εξαρτάται από την υλοποίηση του Μνημονίου.