ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η πρώτη πτήση στο διάστημα στην Αστική Σχολή


Μια έκθεση που τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, που έγινε από τους Ρώσους, φιλοξενείται έως τις 11 Μαΐου στην Αστική Σχολή Κατερίνης.
Την έκθεση επισκέπτονται ήδη μαθητές και πολίτες και έχει ως τίτλο "Ο Δρόμος Προς το Διάστημα". Περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με το πρώτο διαστημικό ταξίδι στο διάστημα από τον Γιούρι Γκαγκάριν που έγινε στις 12 Απριλίου 1962 και από τότε άλλαξε την αντίληψη για τις δυνατότητες του ανθρώπου και τα επιστημονικά δεδομένα της ανθρωπότητας.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 09:00 π.μ. έως τις 13:30 και η ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης γίνεται από ειδική συνεργάτιδα του Προξενείου Ελένη Παυλίδου.
Μιλώντας στο e-pieria.gr η κ. Παυλίδου σημειώνει ότι η ημέρα της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα αποτελεί ημέρα σύμβολο για το ρωσικό λαό. Η πτήση που διήρκησε 108 λεπτά ήταν η πρώτη φορά που πήγε ο άνθρωπος πέταξε γύρω από τη γη και μάλιστα κατάφερε να επιστρέψει. Η πτήση ακολούθησε την προηγούμενη απόπειρα όπου στάλθηκαν σκυλιά, με τη γνωστή σε όλους μας Λάικα.

Μάλιστα, η κ. Παυλίδου δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους επισκέπτες της έκθεσης για το πότε κατασκευάστηκε ο πρώτος πύραυλος, για τους φυσικούς που έκαναν τα πρώτα σχέδια και για την υλοποίησή τους, αλλά και για την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εναντίον του γερμανικού άξονα.
Η Έκθεση οργανώνεται από τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, τη ΔΙ.Δ.Ε. Πιερίας και το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη και του Ελληνορωσικού Πολιτιστικού Κέντρου.


Την έκθεση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας την Παρασκευή 11/05/2012 και ώρα 11:00 π.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κατερίνη με πρωτοβουλία πολιτών που κατάγονται από τη Ρωσία ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία Ελληνορωσικού Πολιτιστικού Κέντρου. το κέντρο θα έχει ως πιθανότερο τίτλο "Άντον Τσέχωφ" και θα έχει ως αντικείμενο τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας σε μικρούς και μεγάλους και σε συνεργασία με το Ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώνει εκδηλώσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές.