ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Πρόταση του Γεωργίου Πίνου (Τζιάτζιου) για αξιοποίηση των Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για τον ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ.


Άρθρο γνώμης


Η πρόταση του υποψηφίου δημοτικού Συμβούλου , με τον Συνδυασμό «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ», Γεωργίου Πίνου (Τζιάτζιου) .

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση των Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Όπως γνωρίζουμε όλοι το κόστος της ενέργειας για το κάθε σπίτι και δημόσια υπηρεσία είναι σημαντικό.
Όπως το κόστος της ύδρευσης κυρίως των αγροτών μας στον Δήμο Δίου – Ολύμπου και αναφέρομαι στο ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ , έτσι ώστε με μικρό κόστος να έχουν νερό για τις καλλιέργειές τους;
Μα φυσικά με μια επένδυση του δήμου σε συστήματα Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
 Μια από αυτές είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα για παράδειγμα, είναι μετατροπείς της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια μετατρέποντάς τη σε ηλεκτρική μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου. Η γεωγραφική θέση του δήμου Δίου - Ολύμπου παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης στο έπακρον τέτοιου είδους τεχνολογιών. Η ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειάς, την οποία μπορούν να παρέχουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα, εξαρτάται κυρίως από το πόσο προηγμένη τεχνολογία χρησιμοποιούν.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:                                                                                              · Τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον: δεν προκαλούνται ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.                                    · Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, διατίθεται παντού και δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα.                                                                                                                                                                                      · Με την κατάλληλη γεωγραφική κατανομή, κοντά στους αντίστοιχους καταναλωτές ενέργειας, τα Φ/Β συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς να απαιτείται ενίσχυση του δικτύου διανομής .                                         · Η λειτουργία του συστήματος είναι ολοσχερώς αθόρυβη.                                                                                                                  · Έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης .                                                                                                                 · Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: οι κατασκευαστές εγγυώνται τα «κρύσταλλα» για 20-30 χρόνια λειτουργίας .                                                                                                                                                                                         · Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών .                                                                                                                                                      · Μπορούν να εγκατασταθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές, όπως είναι π.χ. η στέγη ενός οικοδομήματος ή η πρόσοψη ενός κτιρίου. Έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα δημόσια κτήρια , όπως : το δημαρχείο, τα σχολεία κ,τ.λ. να παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κόστος.                                                                                                                                                                       · Διαθέτουν ευελιξία στις εφαρμογές: τα Φ/Β συστήματα λειτουργούν άριστα τόσο ως αυτόνομα συστήματα, όσο και ως αυτόνομα υβριδικά συστήματα όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές ενέργειας (συμβατικές ή ανανεώσιμες) και συσσωρευτές για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Επιπλέον, ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Φ/Β συστήματος είναι ότι μπορεί να διασυνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης (διασυνδεδεμένο σύστημα), καταργώντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη για εφεδρεία και δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα στον χρήστη να πωλήσει τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια στον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου.
Αυτό που ¨τρέχει¨ αυτή τη στιγμή είναι  το :                                                                                                                      Net metering, έχει απλή διαδικασία αδειοδότησης, αν παράγετε λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται, πληρώνετε η διαφορά.                                                                                                                                                    Αν παράγετε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται, δεν πληρώνετε για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνεται. Σε περίπτωση που υπάρχει περίσσεια ενέργειας, η περίσσεια απορροφάτε από το ηλεκτρικό δίκτυο χωρίς να πληρώνεται.                                                                                                                                                         Για αυτό το σύστημα αυτοπαραγωγής, πέρα από τη σωστή και άρτια τεχνικά εγκατάσταση, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή μελέτη και σχεδίαση του συστήματος. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα, παράγει ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεστε, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό όφελος της εγκατάστασης.
-       Πρωταρχική θέση στο πρόγραμμα της «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» αλλά και δική μου θέση είναι η αξιοποίησή των Α.Π.Ε.  Όλοι οι φορείς θα συναποφασίσουμε, μετά τις εκλογές, για το καλύτερο του τόπου μας , που τόσο αγαπάμε και νοιαζόμαστε. Να δημιουργήσουμε ένα δήμο Δίου – Ολύμπου ισχυρό για όλους.

Με Εκτίμηση

Γεώργιος Πίνος (Τζιάτζιος) του Μιχαήλ
Υποψήφιος  Δημοτικός Σύμβουλος
Με τον Συνδυασμό 
«ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» Δήμου Δίου-Ολύμπου.