Μια πανεύκολη συνταγή, για αρχάριους για υπέροχες τραγανές, τηγανιτές μελιτζάνες. Εύκολο, νόστιμο ορεκτικό ή μεζές ή συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο σας.
ΥΛΙΚΆ ΣΥΝΤΑΓΉΣ
- Για τη μελιτζάνα:
- 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, αποφλοιωμένη, κομμένη σε λεπτές φέτες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι
- Για το κουρκούτι:
- 220 ml ανθρακούχο νερό [σόδα]
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΉΣ
Για τη μελιτζάνα: Πλένετε, ξεφλουδίζετε [προαιρετικά] τη μελιτζάνα και τη κόβετε σε λεπτές φέτες. Πασπαλίζετε τις φέτες με αλάτι και από τις δύο πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ περίπου, να “ιδρώσουν” και να ξεπικρίσουν. Μετά τις ξεπλένετε με πολλά νερά και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Για το χυλό: Ρίχνετε τη σόδα και το αλάτι σε πλατύ μπολ. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχετε ένα ελαφρώς σφιχτό χυλό, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι ή σύρμα μέχρι να αναμειχθεί πλήρως.
Για το τηγάνισμα: Βάζετε ελαιόλαδο σε φριτέζα ή τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Βουτάτε κάθε φέτα μελιτζάνας στο χυλό και τη βάζετε, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, στο ζεστό λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες.
Τηγανίζετε για 5-6 λ. μέχρι να ροδίσουν και φουσκώσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσουν το περίσσιο ελαιόλαδο. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές και τραγανές.
Για το χυλό: Ρίχνετε τη σόδα και το αλάτι σε πλατύ μπολ. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχετε ένα ελαφρώς σφιχτό χυλό, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι ή σύρμα μέχρι να αναμειχθεί πλήρως.
Για το τηγάνισμα: Βάζετε ελαιόλαδο σε φριτέζα ή τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Βουτάτε κάθε φέτα μελιτζάνας στο χυλό και τη βάζετε, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, στο ζεστό λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες.
Τηγανίζετε για 5-6 λ. μέχρι να ροδίσουν και φουσκώσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσουν το περίσσιο ελαιόλαδο. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές και τραγανές.