ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΟΤΘ και Money Show : Νέες τάσεις και καινοτομίες στον τουρισμό- έξυπνοι προορισμοί ,trip maker kai 365 τουριστικές μέρες


Οι πέντε κυριότερες τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό και στις οποίες οφείλουν να προσαρμοστούν ο ελληνικός τουρισμός και η Θεσσαλονίκη, η καινοτόμα εφαρμογή trip maker που ετοιμάζονται να «τρέξουν» ΑΤΕΙ-Θ και ΟΤΘ, οι ιδιαιτερότητες του τουριστικού προϊόντος και τα …εύθραυστα ελληνικά σημεία του καθώς και οι 12 στοχεύσεις της ελληνικής τουριστικής πολιτικής παρουσιάστηκαν μέσα από την εκδήλωση του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show.

Θέμα της εκδήλωσης(12/4-Hyatt), ήταν  “New Trends & Innovation In Tlourism Sector- Νέες τάσεις και καινοτομίες στο χώρο του τουρισμού”. Στην εκδήλωση μίλησαν και παρουσίασαν στοιχεία για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης αλλά και την πορεία του ελληνικού τουρισμού  η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Α-ΤΕΙΘ κ Ευάγγελος Χρήστου, ο αν.καθηγητής του Α-ΤΕΙΘ δρ Σπύρος Αβδημιώτης , ο κ Βασίλης Τζεκερίδης, Consultant και η κα Περσεφόνη Τρίχα , προϊσταμένη της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού-εκπρόσωπος της υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά ενώ την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντζίδου.

Στον χαιρετισμό της η κα Βούλα Πατουλίδου έκανε αναφορά  και στο Brexit επισημαίνοντας ότι οι Βρετανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα τουριστών της χώρας μας με 4,2 εκατ κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα οι τουριστικοί φορείς συμμετέχουν ελάχιστα στην δημόσια συζήτηση που γίνεται στην χώρα και στην ΕΕ για το Brexit και «στην νέα κατάσταση που θα δημιουργήσει στον τουρισμό ένα άτακτο Brexit ή μια ενδεχόμενη συμφωνία».

«Έξυπνοι προορισμοί» για «έξυπνους τουρίστες» που ταξιδεύουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τεχνολογίας,μέσω εφαρμογών του υπολογιστή που θα σχεδιάζει το ταξίδι με αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη και με βάση τις επιθυμίες του κάθε ταξιδιώτη, ταξίδια με δυνατές εμπειρίες, ταξίδια σε τόπους μνήμης, αναψυχής και ευεξίας είναι ορισμένες από τις τάσεις που καταγράφονται» τόνισε η κα Πατουλίδου κι αναφέρθηκε στις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές του Οργανισμού και στην έμφαση που ο ΟΤΘ δίνει στον ψηφιακό τουρισμό της Θεσσαλονίκης μεσω του Thessaloniki travel, των VR Thessaloniki, Μobile Thessaloniki των social media κ.α.).

Στα εργαλεία που χρησιμοποιεί το εργαστήριο “TourLab”του Α ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να βελτιώσει θέματα που σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν και τις δυνατές εμπειρίες που προσφέρει αναφέρθηκε στον δικό του χαιρετισμό ο κοσμήτορας της σχολής Διοίκησης  Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ και διευθυντής του εργαστηρίου Ευάγγελος Χρήστου.

Προϊόν με πολλές ιδιαιτερότητες χαρακτήρισε τον τουρισμό» ο αν καθηγητής του ΑΤΕΙ-Θ Σπύρος Αβδημιώτης. «Περιβάλλον και Τουρισμός είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες - τεχνολογία και τουρισμός είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες .Ο τουρισμός αλλάζει…Είμαστε έτοιμοι ? είναι ένα από τα ερωτήματα που έθεσε στην συζήτηση ο κ Αβδημιώτης επισημαίνοντας ότι ο «περιηγητής σήμερα δεν αναζητά το τυποποιημένο προϊόν αλλά αυτό που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντά του» ενώ και στον τόπο διαμονής του αναζητά την τεχνολογία (smart hotels, smart apps).

Ο αν καθηγητής ανέδειξε  την «διαφοροποίηση» και τις «συνέργειες» ως κυρίαρχους παράγοντες για το μέλλον της ανάπτυξης του τουρισμού.

Μία καινοτόμα ηλεκτρονική εφαρμογή (trip maker) που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στον ταξιδιώτη που επιλέγει την Θεσσαλονίκη ως προορισμό city break ή για λίγες μόνο ώρες (πχ κρουαζιέρα, για ένα συνέδριο ή για μια έκθεση)δημιουργεί μέσα στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», η εταιρία PlanΟ2 Consulting σε συνεργασία με το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ- Θ. Η πιλοτική εφαρμογή όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση του Money Show θα γίνει με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού.

Η εφαρμογή trip maker όπως είπε ο  υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας Βασίλης Τσεκερίδης, «θα δίνει την δυνατότητα σ έναν τουρίστα στις λίγες ώρες παραμονής του στην πόλη να τις αξιοποιήσει σωστά αποφεύγοντας άσκοπες αναμονές, να δει χωρίς άγχος τα αξιοθέατα, να κάνει στοχευμένες αγορές με βάση το προφίλ και τα ενδιαφέροντά του ,να ενημερώνεται παράλληλα για τους χρόνους που χρειάζεται να κινηθεί στην πόλη και τα χρονικά περιθώρια να φτάσει στο σημείο αναχώρησης».

Μιλώντας για την Στρατηγική Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος 2019-2020, η κα Περσεφόνη Τρίχα επισήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός συγκροτείται σήμερα από 12 μεγάλες θεματικές ενότητες τουρισμού: τουρισμός πόλεων και city break, ήλιος και θάλασσα, πολιτιστικός, γαστρονομικός, συνεδριακός, περιηγητικός, υγείας-ιατρικός- ιαματικός κι ευεξίας τουρισμός, θαλάσσιος και θρησκευτικός , αθλητικός-προπονητικός, τουρισμός υπαίθρου  και τουρισμός πολυτελείας) .
Το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως είπε, έχει σήμερα δύο καινοτόμους στόχους:
  • ανάδειξη του θεματικού τουρισμού στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για την καθιέρωση της χώρα μας ως παγκόσμιο προορισμό στον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο καθώς και
  • ανάπτυξη νέων θεματικών τουριστικών προϊόντων που θα έχουν τον χαρακτήρα «μοναδικής εμπειρίας».
Ο στόχος της ελληνικής στρατηγικής για το «κοινό»  είναι milleneans (νέοι ηλικίας 18-34 ετών),opinion formers(διαμορφωτές της κοινής γνώμης), opinion leaders (καθοδηγητές κοινής γνώμης), repeaters (επαναλαμβανόμενοι τουρίστες) και first timers (τουρίστες που έρχονται για πρώτη φορά).

https://thessaloniki.travel/el/deltia-typou/item/3983-thessaloniki-tourism-organization-money-show-2019