ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων: Θα την ξαναχτίσουμε σε 5 χρόνια – Το διάγγελμα του Μακρόν

Διάγγελμα προς τους Γάλλους απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ανοικοδόμηση του εμβληματικού Καθεδρικού σε πέντε χρόνια το σχέδιό του. 750 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δωρεές σε ένα πρωτοφανές “κύμα” αλληλεγγύης
Τηλεοπτικό διάγγελμα για όσα δραματικά συνέβησαν με την τεράστια φωτιά στην Παναγία των Παρισίων χωρίς να ανακοινώσει – όπως ενδεχομένως να αναμενόταν – μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων» παραχώρησε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν.
Όλοι, πάντως, πίστευαν πως η Παναγία των Παρισίων θα βρισκόταν στο προσκήνιο, όπερ και εγένετο.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε εθνική ενότητα και έκανε λόγο για στόχο ανοικοδόμησης του εμβληματικού Καθεδρικού μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μάλιστα, τόνισε πως η «καταστροφή» θα πρέπει να μετατραπεί σε στιγμή ενότητας.
Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε για ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού έως το 2024 και είπε ότι το τραγικό συμβάν απαιτεί εθνική συστράτευση.
Επισήμανε ότι η πυρκαγιά που κατέστρεψε πλήρως το καμπαναριό και τα μεγάλα τμήματα της στέγης της Παναγίας των Παρισίων ήταν μια »τραυματική εμπειρία» όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
«Θα ανοικοδομήσουμε τον καθεδρικό ναό της Notre Dame – και θα τον κάνουμε ακόμα πιο όμορφο από πριν», υποστήριξε.
Στο διάρκειας 5′ λεπτών τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Μακρόν επαίνεσε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που πολέμησαν την τεράστια πυρκαγιά.Μακρόν για »κίτρινα γιλέκα»
Ο Μακρόν επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα για το συνεχιζόμενο κίνημα των »κίτρινων γιλέκων» τη Δευτέρα (15.4.2019), αλλά αποφάσισε να την αναβάλει λόγω της πύρινης λαίλαπας στον εμβληματικό ναό του Παρισιού.
Ωστόσο, στην ομιλία του την Τρίτη (16.4.2019) ο Γάλλος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει για πολιτική και πως τέτοια πράγματα θα μπορούσαν να επανεξεταστούν αργότερα.
Η Γαλλία έχει δει πολέμους και επαναστάσεις που κατέστρεψαν τις πόλεις, τα λιμάνια και τις εκκλησίες της, είπε, αλλά «κάθε φορά, ξαναχτίζουμε»!