ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΣΕ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ



   Στη καλαίσθητη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε η 32η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού που συνδιοργανώθηκε από τους Ιερούς Ναούς της κωμόπολης, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Θεοδώρας, αλλά και από τον ΔΗ.ΦΟ.Π.Α.Π.Ο.Υ. του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού.                                                                                                              
Ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Κυρίτσης,  Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, καλεσμένος ομιλητής της εκδήλωσης, ανέλυσε το θέμα "Το Πάσχα. Η εορτή των εορτών".                                                                                                   
    Όσοι παρευρέθηκαν άκουσαν τον φωτισμένο ιερωμένο να αναφέρει ότι η γιορτή του Πάσχα είναι το κέντρο όλων των εορτών. Η λαμπρότητά της είναι τόσο μεγάλη που συγκινεί ακόμη και αυτούς που απορρίπτουν τον Χριστιανισμό. Δεν μπορούν να το κατανοήσουν και να το πιστέψουν γιατί διαφέρει από τη λογική τους. Αλλά ωστόσο ζώντας σ' αυτό το κλίμα όλοι γιορτάζουν την Ανάσταση, ως μοναδικό γεγονός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κείμενα της Παλαιάς και σ' αναφορές της Καινής Διαθήκης που έχουν σχέση με την Ανάσταση του Χριστού και το Πάσχα.    
       
Και κατέληξε ότι η Σταύρωση του Χριστού είναι η ταφή των αμαρτιών μας. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι ανάσταση δική μας. Και έτσι πρέπει να δούμε τα πράγματα στη ζωή μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η χαρά του Θεού είναι αυτή που θα μας κάνει μετόχους της χαράς της αληθινής. Όλα τ' άλλα είναι μια εξαπάτηση, την οποία δυστυχώς την θέλουν πάρα πολύ σήμερα οι νέοι μας που δεν πλησιάζουν στην εκκλησία. Δεν πλησιάζουν στο Θεό και δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο στη ψυχή και στην ύπαρξη των ανθρώπων αλλά και στο γένος.                       

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης χορός ιεροψαλτών των δύο ενοριών έψαλλε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό τους παρευρισκόμενους στο κατανυκτικό κλίμα των Μεγάλων Εορτών του Πάθους της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού.